Het smurfenshirt.
Volledig scherm
Het smurfenshirt. © Freek Haverman

Smurfenshirt voor jarige Vader Abraham van de baan

BREDA - Omdat hij vorig jaar geen hommage op televisie kreeg toen hij 50 jaar in het vak zat, wilden de Bredase ondernemers Roel van Rooij en Freek Haverman hun stadgenoot Pierre Kartner alias Vader Abraham alsnog eren. Met een smurfblauw T-shirt, met daarop zijn karakteristieke beeltenis.

Pierre Kartner blaast vandaag 83 kaarsjes uit, een mooi moment om de actie te lanceren en het eerste shirt aan de jarige te overhandigen, dacht het tweetal. Roel van Rooij: "Toen ik vorig jaar las dat hij het jammer vond dat hij geen gala kreeg, dacht ik meteen dat we daar iets mee zouden moeten doen. Pierre Kartner is een groot internationaal artiest waar we in Brabant – en zeker Breda – ook wel wat trotser op mogen zijn.”

Opbrengst

Van Rooij en Haverman gaven tevens aan met de opbrengst van het door Stef Goedhart ontwerpen kledingstuk een mooi cadeau voor Kartner te willen kopen.

Hoewel Pierre Kartner het op zich een mooi gebaar vindt, gaat het feest niet door. Zijn zoon en zaakwaarnemer Walter: “Zowel de naam als de beeltenis van Vader Abraham is als merknaam gedeponeerd. Die rechten liggen bij ons. Een ander kan daar niet zo maar gebruik van maken, ook al is het een goed bedoeld initiatief. Ik denk dat als de heren een T-shirt met de beeltenis van Donald Duck op internet aan zouden bieden, ze meteen advocaten uit Amerika op bezoek krijgen.”

Consequent 

De Kartners verbazen zich erover dat Haverman en Van Rooij niet eerst contact met hen opgenomen hebben. Ze hebben wel vaker te maken met dit soort gevallen en zeggen het niet de ene keer wél toe te kunnen staan en de andere keer niet. En zeker niet als er vooraf geen toestemming gevraagd is. Freek Haverman: “Jammer, we hebben hier helemaal niet bij stil gestaan.”

De twee ondernemers zitten nu niet met een grote hoeveelheid onwettige shirts in hun maag. Haverman: “Roel heeft zo’n printmachine. We zouden eerst de bestellingen afwachten en dan pas shirts maken. Dan konden we ze binnen 1 tot 3 dagen leveren.” 

Het smurfenshirt.
Volledig scherm
Het smurfenshirt. © Freek Haverman

De nog altijd actieve Kartner brengt binnenkort een nieuw album uit. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda