Volledig scherm

Sluiting Koepel: burgemeester 'bijzonder teleurgesteld'

BREDA - De Koepel in Breda wordt in 2016 gesloten. De vrouwengevangenis gaat al in 2014 dicht.

Vrijdagmiddag om 14.00 uur is het personeel van de diverse gevangenissen op de hoogte gebracht. De Koepel, officieel penitentiaire inrichting De Boschpoort, staat sinds 1882 in Breda.

Burgemeester teleurgesteld

Burgemeester Peter van der Velden is bijzonder teleurgesteld over Teevens besluit. Om te beginnen omdat 360 mensen hun werken dreigen te verliezen. Maar ook omdat een gebouw met een enorme geschiedenis leeg komt te staan. „Ik vind dat de landelijke overheid de absolute verplichting heeft om de Koepel op een creatieve manier terug te geven aan de Bredase samenleving. Het kan niet zijn dat Teeven zegt: ‘Zoek het maar uit!’ Dat kan niet en dat mag niet”, aldus Van der Velden.

In november werd al bekend gemaakt dat de Bredase gevangenis mogelijk dicht zou gaan.

Fotoalbum: De Koepel

Bezuinigingen

Het ministerie van Justitie maakte vrijdagmiddag bekend hoe er verder wordt bezuinigd op de gevangenissen in Nederland. Het kabinet wil 340 miljoen euro besparen op het gevangeniswezen. Het aantal cellen neemt de komende jaren met ruim 13 procent af. Meer dan de helft van alle gevangenen zal een cel moeten gaan delen met andere gevangenen.

Lees zaterdag 23 maart meer over de kabinetsplannen in BN DeStem.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. ‘Als er zo'n kwetsbaar kindje in je armen wordt geduwd, kun je niet weigeren’
    PREMIUM

    ‘Als er zo'n kwetsbaar kindje in je armen wordt geduwd, kun je niet weigeren’

    KLEIN-ZUNDERT/ MALAWI - Nicole van Elteren was 26 jaar, toen haar leven voorgoed kantelde. Daar stond ze. In Malawi. De kleine Maria, vier maanden oud, in haar armen. ,,De oma van Maria keek me aan, vroeg toen of ik het kindje wilde adopteren. Ik aarzelde. Had eigenlijk plannen terug te gaan naar Nederland. Maar ik was gehecht geraakt aan Maria. Wilde er voor haar zijn. Ik vond het eng, maar heb het toch gedaan.”

In samenwerking met indebuurt Breda