Volledig scherm
De kleinste etalage van Breda is gevuld met kleine porseleinen sloppenhuisjes van kunstenares Marlene van Alphen. © Paul Verlinden

Sloppenwijkje in de kleinste etalage van Breda

BREDA/ETTEN-LEUR - De zeer waarschijnlijk kleinste etalage van Breda is sinds deze week weer gevuld na jaren leeg te hebben gedaan. Achter een rond raampje op de Haagdijk, met een doorsnede van nog geen halve meter, zijn kleine huisjes te zien die een sloppenwijkje uitbeelden.  

De huisjes zijn gemaakt door kunstenares Marlene van Alphen uit Etten-Leur. Ze zijn daar geplaatst in het kader van het Oog-en-Blik project van Bredanaars Trix van Dooren en Harrie Coolen. Sinds 2012 plaatsen zij werk van kunstenaars in lege etalages in de stad, enerzijds om zo de straten op te fleuren, anderzijds om werk onder de aandacht te brengen van kunstenaars uit Breda en omstreken. 

Exposities

“Op een gegeven moment hadden we tien etalages gevuld, met name in de Boschstraat. Maar je merkt goed de dat de leegstand flink is teruggelopen is, wat op zich natuurlijk prima is. Op dit moment zijn er nog exposities in drie etalages, in de Boschstraat, Tolbrugstraat en de mini-expositie dus op de Haagdijk,” aldus Harrie Coolen. 

De mini-etalage hoort bij een pand (nummer 76) tussen restaurant T-Thai en beveiligingsspecialist Alert Systems. Eigenaar van het uit 1605 stammende pand is Daniël Koeman van Koda Beheer. Hij heeft geen idee waarom de etalage er ooit is gemaakt. 

Wc-raampjes

“Toen wij het pand in 1996 kochten was het er al. Je zou denken dat het misschien ooit een wc-raampjes geweest, maar er heeft daar nooit een toilet gezeten. Ik ben al een tijd bezig er iets voor te verzinnen en zo ben ik met Oog-en-Blik in contact gekomen.”

In samenwerking met indebuurt Breda