Slob: dit kabinet investeert
veel in onderwijs

BREDA - Er is geen kabinet geweest dat zo veel in het onderwijs heeft geïnvesteerd dan het huidige. Bovendien komt er in deze regeringsperiode nog veel meer geld beschikbaar.

Dat zei minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) gisteren na afloop van een werkbezoek aan de Bredase middelbare school De Nassau. “Ik ben er verantwoordelijk voor dat het geld zo snel mogelijk op de goede plek terechtkomt. Voor een groot deel is dat al gelukt.”

Volledig scherm
Minister Slob woont een les bij in De Nassau. © Pix4Profs/René Schotanus

Slob sloot vorig jaar met de bonden een akkoord overeen om de werkdruk aan te pakken. Voor basisscholen kwam er dit jaar 237 miljoen euro vrij, een bedrag dat in 2021/22 oploopt tot 430 miljoen. Met dat geld kunnen de scholen extra docenten en onderwijsassistenten aantrekken. Recent liet Slob weten dat vanaf het schooljaar 2019/2020 al 333 miljoen euro beschikbaar komt.

Niet achterover leunen

De miljoeneninvesteringen ten spijt, Slob beseft dat de problemen in het onderwijs nog groot zijn. “We zijn hard bezig en we kunnen zeker niet achterover leunen. Dat doen we dus ook niet.”
De bewindsman heeft begrip voor de leerkrachten die morgen meedoen aan de landelijke onderwijsstaking in Den Haag. “Dit is een vrij land, er is een recht van staken. De andere kant van het verhaal is dat wij ons vanuit de landelijke politiek heel erg inzetten voor het onderwijs. Leerkrachten die in een vervangingspool hebben gezeten, kunnen nu een vaste baan krijgen.”

Pabo's

Het tekort aan leraren is groot, realiseert ook Slob zich. “Als een directeur een vervanger nodig heeft en er is niemand voorhanden, dan is dat een probleem. Daarom zijn we ook druk bezig met het werven van docenten. Er zijn nu al 11 procent meer aanmeldingen voor de pabo’s dan vorig jaar. Dat betekent meer dan zeshonderd extra mensen. Al realiseer ik dat die nog een diploma moeten halen. Daarnaast neemt het aantal zij-instromers met indrukwekkende aantallen toe.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7266 stemmen