Volledig scherm
© dG

Slechte werksfeer bij OM in Breda, onderzoek naar eigen organisatie

BREDA - Het Openbaar Ministerie (OM) stelt een integriteitsonderzoek in naar de sfeer op de werkvloer bij parket Zeeland-West-Brabant. Medewerkers hebben tijdens een bezoek van OM-baas Gerrit van der Burg zelf signalen afgegeven over de slechte sfeer, meldt NRC.

Het OM bevestigt dat er een onderzoek zal plaatsvinden.,,Het College van procureurs-generaal heeft mede op verzoek van de parketleiding opdracht gegeven voor een cultuuronderzoek. Aanleiding zijn signalen over werksfeer en gebrek aan transparantie", aldus een woordvoerder. De Bredase hoofdofficier van justitie Charles van der Voort wilde donderdagavond niet reageren op het nieuws.

Willekeur

Veel klachten zouden volgens NRC gaan over de willekeur die het OM zou hebben betracht bij de behandeling van de voormalige officier van justitie Lucas van Delft. Hij werd in 2015 geschorst toen bleek dat hij een bedreiging aan zijn eigen adres in scène had gezet. Hij werd niet strafrechtelijk vervolgd, maar moest een tijdje als parketsecretaris aan de slag op het parket in Rotterdam. Daar is hij inmiddels weer gewoon aan de slag als officier van justitie. Veel van zijn lager geplaatste collega’s begrijpen niet waarom Van Delft met zo’n lichte sanctie wegkwam.

Van Delft was als officier van justitie een van de belangrijkste pionnen in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. Behalve met motorbendes en drugscriminelen bond hij ook de strijd aan tegen coffeeshopketen The Grass Company. Onder druk van Van Delft besloten de Thaise autoriteiten in 2014 om Grass Company-oprichter Johan van Laarhoven zelf te arresteren en te laten berechten.

Het onderzoek zal 'om een onafhankelijk karakter te waarborgen' worden gedaan door het Bureau Integriteit Openbaar Ministerie (BIOM), met externe onderzoekers. Het BIOM zal de uiteindelijke resultaten van het onderzoek voorleggen aan het College.

In samenwerking met indebuurt Breda