Volledig scherm
PREMIUM
20180909 - Breda - In het kader van de monumentennacht konden honderd mensen overnachten in de Grote kerk van Breda. De bezoekers worden in slaap gespeeld door het Maarschalkerweerd-orgel. FOTO: RAMON MANGOLD/ PIX4PROFS © Pix4Profs/Ramon Mangold

Slapen in de kerk in Breda: 'Welkom in hotel de Grote Kerk'

BREDA - Er zal in vroeger tijden heus wel eens iemand knikkebollend, wellicht zelfs slapend, op zondagochtend in de kerkbanken hebben gezeten. Maar vijfenzestig bezoekers, bepakt met slaapzakken, matrassen en luchtbedden, is nog niet eerder gezien in de grote kerk.

Bij binnenkomst staat het eenieder vrij om zijn matras of matje naar eigen inzicht ergens neer te leggen. De nissen blijken het meest in trek. Anderen kiezer er juist heel bewust voor om zich ergens in het middenschip te positioneren met de kruisgewelven als plafond. De prinsenkapel, waar Engelbrecht II van Nassau begraven ligt, is afgesloten. We horen desgevraagd dat de andere graven onder de kerkvloer bij een restauratie zijn geruimd. Die wetenschap slaapt toch net iets prettiger.

  1. Als wel ergens de burgemeester persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout
    PREMIUM
    Column

    Als wel ergens de burgemees­ter persoon van het jaar is, dan is het in Oosterhout

    Als wel ergens de burgemeester ‘persoon van het jaar‘ is, dan is het in Oosterhout. Marcel Fränzel ontpopte zich daar in zijn tien maanden als waarnemend burgemeester tot kameraad van alle inwoners. Iemand die uit oprechte belangstelling een praatje met je maakt in het zwembad of tijdens carnaval. Dat altijd vriendelijke maatje hadden de mensen wel nodig. Want de stad trok begin dit jaar vooral negatieve aandacht, nadat bleek dat Stefan Huisman als burgemeester handtastelijk was richting vrouwen en bacootjes als koffie dronk. Uiteraard moest Huisman het veld ruimen.

In samenwerking met indebuurt Breda