Volledig scherm

Slachtoffer verbijsterd: Jonge verdachte (17) opnieuw vast voor woningoverval

BREDA / OOSTERHOUT - Een tiener uit Oosterhout, die verdacht wordt van een woningoverval in zijn woonplaats in maart van dit jaar, zit opnieuw vast voor een woningoverval die hij op 11 december zou hebben gepleegd in Breda.

Verdachte is de nu 17-jarige H. el B. Hij was nog net 16 toen hij op 2 maart het bejaarde echtpaar Willems overviel in hun huis aan de Slotlaan in Oosterhout. De rechtszaak werd enkele malen uitgesteld. Op 14 februari moet El B. - opnieuw - voorkomen.

Na zijn aanhouding in maart werd El B. onder voorwaarden vrijgelaten. El. B. en een eveneens minderjarige mededader kregen een enkelband om, maar dat werd teruggedraaid. Onder meer om El B. in gelegenheid te stellen om deze zomer mee op vakantie te gaan.

Op zondagavond 11 december drongen drie overvallers een woning aan de Spank in Breda binnen. De vrouw des huizes werd in een kamer opgesloten. Er werd een portemonnee gestolen en een autosleutel. De vrouw raakte niet gewond, maar de overval maakte wel diepe indruk.

Afgelopen dinsdag hield de politie twee tieners, onder wie H. el. B. aan op verdenking van (poging tot) diefstal van een auto op het Heuveleind in Oosterhout. Het ging om de auto van het overvallen echtpaar uit Breda. De jongemannen hadden de autosleutel bij zich, die op 11 december in Breda werd meegenomen.

El B. is vrijdagmorgen voorgeleid voor de rechter-commissaris. Zijn voorarrest is met twee weken verlengd. Zijn kompaan (16 jaar) wordt op dit moment alleen verdacht van betrokkenheid bij de (poging tot) autodiefstal. Hij is niet voorgeleid en is weer op vrije voeten.

Het OM heeft het in maart overvallen echtpaar uit Oosterhout eerder deze week in kennis gesteld van de aanhouding van El B. Slachtoffer Ben Willems wil één ding kwijt: "Ik vind het onbegrijpelijk dat de reclassering heeft geadviseerd om die enkelband af te laten doen omdat ze zich 'zo goed gedragen' hadden. Hoe is het mogelijk!"

Het echtpaar Willems woont nog steeds aan de Slotlaan, maar niet meer met plezier. "We voelen ons niet meer veilig", zegt Ben Willems. Woordvoerster Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat het niet de beslissing van het OM, maar van de rechtbank was om de verdachten in afwachting van hun rechtszaak vrij te laten.

Woordvoerder Freek Vlemmix van de rechtbank Zeeland-West-Brabant laat weten dat het 'ons vandaag helaas niet meer lukt om nog met een reactie te komen op bovenstaande kwestie.'

In samenwerking met indebuurt Breda