Volledig scherm
BMX'er Koen de Laat (25) en inline skaters Koen van Riel (23) en Femke Adan (25) denken mee over een nieuw parcours op het plein aan de Bergdreef. © Tom Hayes

Skaters ontwerpen nieuw parcours voor pleintje Bergdreef in Breda

Een vier meter hoge 'vert', een hoge halfpipe. Die mag écht niet ontbreken in de nieuwe inrichting, menen de BMX'ers en inline skaters van de Haagse Beemden.

Het pleintje aan de Bergdreef in Breda, naast het terrein van WDS'19 krijgt een nieuw sportparcours. En de jonge gebruikers mogen die naar eigen wens inrichten. Tot op zekere hoogte dan. Al een jaar zijn ze daarover in gesprek met de gemeente, maar nu komt schot in de zaak. ,,We gaven ze eerst de vrije hand. Kwamen we op een parcours met totale kosten twee ton. Dat was iets te gortig", zegt projectleider van de gemeente Anton Lips.

Daarom heeft de gemeente kaders gesteld waarbinnen ze mogen werken: de inline skaters mochten een onderdeel aandragen, en de BMX'ers ook. Dat zijn de vert en de railing geworden.

Het project is een voorbeeld van Breda als Kindvriendelijke Stad, een van speerpunten in het jeugdbeleid van de gemeente. In samenspraak met jongeren zelf worden de faciliteiten in de wijken beter op hun behoefte afgestemd. ,,We zijn onder meer bezig met een inventarisatie van de speelplaatsen", zegt wethouder Patrick van Lunteren. ,,We kijken als gemeente waar de toestellen nog nodig zijn, waar ze weggehaald kunnen worden of waar vervangen. Voor dit pleintje kijken we samen met de jongeren naar de juiste invulling." Dat wordt gefinancierd uit het potje voor sport in de openbare ruimte.

Eerder stond er al een kleine opstelling op het pleintje. Met een halfpipe, en een railing. Maar die had z'n beste tijd wel gehad, beamen Koen van Riel (23), Femke Adan (25) en Koen de Laat (25). ,,Het was tijd voor iets nieuws."

Femke: ,,De nieuwe opstelling moet er aantrekkelijk uitzien, voor de mensen uit de buurt. Als mensen hier langslopen willen we dat ze kijken, plaatsnemen op de bankjes. We willen dan ook met ze in gesprek om te horen wat zij ervan vinden." Want, zo erkennen de sporters, eerder ervoeren buurtbewoners overlast. ,,Het is nu aan ons om de buurt te overtuigen."

De jongeren zijn momenteel met een ontwerper in gesprek. Als daar eenmaal een concept uitrolt en wordt goedgekeurd, duurt het acht tot tien weken voor de elementen zijn gerealiseerd. ,,Hopelijk staat het nieuwe parcours er voor de zomer."

In samenwerking met indebuurt Breda