Volledig scherm
De intocht in Breda. © Ramon Mangold

Sint Nicolaas Comité Breda stopt met organiseren intocht

*UPDATE 8:00 UUR* BREDA - Na ruim dertig jaar stopt Stichting Sint Nicolaas Comité Breda met het organiseren van de intocht in Breda. Dat heeft de stichting zondagavond laten weten.

Het sinterklaascomité heeft de afgelopen vijf, zes jaar gezocht naar opvolging. "Dat is helaas niet gelukt", zegt Annette Vossenaar van het comité. "Er zijn een aantal mensen geweest die hebben meegedraaid, maar dan bleek het uiteindelijk toch niets te zijn. Een dag Zwarte Pieten is natuurlijk ook iets heel anders dan de kar van zo'n organisatie trekken. Het is jammer dat het niet is gelukt, maar op een gegeven moment houdt het gewoon op. Voor ons is het nu klaar. Wij draaien allemaal al 30 tot 35 jaar mee en hebben er alles aan gedaan om opvolging te vinden. Dat is helaas niet gelukt."

Vossenaar zet zich al 34 jaar in voor de intocht. "Ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan. Wij dragen het sinterklaasfeest allemaal een warm hart toe anders hadden we het ook niet zolang gedaan, maar nu is het op. Je kunt niet eindeloos doorgaan."

Toekomst
De Zwarte Pietendiscussie heeft volgens haar niets met het besluit van het comité te maken. "Het is gewoon zoals het is. Daar moet je niets achter zoeken. Wij hebben jaren de intocht georganiseerd, nu is het tijd dat een andere club de handschoen oppakt. Doordat wij nu zeggen we stoppen, kan een nieuwe club op hun manier invulling geven aan de sinterklaasintocht."

De stichting gaat zichzelf ontbinden. Al haar middelen worden aan een nog te bepalen kinderdoel binnen Breda gedoneerd. "Dat is zo bepaald in onze statuten. We zijn geen rijke club. Eenvijfde deel is subsidie. De rest van de financiën moeten we zelf bij elkaar scharrelen via sponsoring. Ieder jaar houden we een klein deel over voor het jaar erop."

In samenwerking met indebuurt Breda