Volledig scherm
C-Section, The Musical, een collectief van het complete afstudeerjaar Beeldende Kunst van AKV|St. Joost in Breda, won vrijdag de prestigieuze St. Joostpenning © Robert Glas

Sint Joostpenning Breda naar collectief kunststudenten

BREDA - Voor het eerst in de geschiedenis van kunstacademie AKV|St. Joost is de Bredase Sint Joostpenning vrijdag niet aan een individuele kunststudent, maar aan een kunstcollectief uitgereikt. De prestigieuze prijs ging naar C-section, The Musical, een groep studenten van de afstudeerrichting Beeldende Kunst.

C-Section, The Musical is een collectief waarin het volledige afstudeerjaar Beeldende Kunst samenwerkt. Die 27 studenten hadden natuurlijk individueel aan een eindopdracht kunnen werken, maar ze besloten anders en sloegen de handen ineen.

De uitkomst is een tocht langs verschillende scènes die elk een eigen invulling hebben, maar samen de kijker meenemen in vragen en kritieken waar de studenten mee kampen. Het is, zo meent de jury, een sterk concept, waar beeld en inhoud samenvallen.

Durf

De jury, onder leiding van academiedirecteur Femke den Boer, loofde vrijdag bij de bekendmaking van de prijs, de durf van de studenten om het eigen individuele kunstenaarschap, juist op zo'n belangrijk moment als het afstuderen, in dienst te stellen van het collectief.

Een samenwerking die vooral goed naar voren komt bij de verrassing van het werk: de zang. ,,Dat is voelbaar, hoorbaar en emotioneert", aldus de jury. ,,Dat, samen met het feit dat alles tot in de puntjes is verzorgd, vraagt om meer."

Aan de Sint Joostpenning is, behalve een bronzen munt, een bedrag van 2500 euro gekoppeld.

Atelier 

Naast de penning, werd vrijdag ook bekend gemaakt dat Iris Hagel en Juul Lit, allebei studenten Grafisch, Ruimtelijk Ontwerp, een jaar lang gratis gebruik kunnen maken van een gastatelier bij Electron. Een prijs van de gemeente Breda voor de meest ondernemende student(en).

De werken van deze en alle andere afgestudeerden zijn vanaf zaterdag 30 juni tot en met woensdag 4 juli te zien bij de expositie Launch 2018 op de academie, Beukenlaan 1, Breda. 

In samenwerking met indebuurt Breda