Sint aangekomen in het land, direct doorgereisd naar Breda

BREDA - Sinterklaas is zaterdag rijendik onthaald in de haven van Breda. Ondanks de landelijke commotie rondom het kinderfeest, heerste in Breda een gezellige sfeer. 

Het had wat voeten in aarde, dit jaar. Zo viel de afgelopen week weer te volgen in het Sinterklaasjournaal. Gelukkig kwam alles net op tijd weer goed. Aimée (6) maakte zich echter geen moment échte zorgen. ,,Hij komt toch áltijd weer gewoon aan”, zegt ze. Wel is ze benieuwd of zijn nieuwe paard, Ozosnel, er vandaag bij is.

Breda boft dat er een hogesnelheidsspoorlijn is aangelegd. Anders kon de Sint nooit zo snel vanuit de landelijk intochtplaats, Apeldoorn, naar hier komen. Het grootste deel van de reis uit Spanje legde de Sint immers af per Stoomtrein. Voor het allerlaatste stukje naar het centrum van Breda, stapte de Sint over op zijn vertrouwde boot.

Iets na enen kwam de Goedheiligman de haven binnen. Langs de kades staat een rijendikke mensenmassa. Vervolgens trok een bonte stoet door het centrum. Compleet met jongleurpieten, trike-pieten, bakkerspieten (de glutenvrije-pepernoten-pieten) en heel veel muziekpieten.

Zwaaien en kushandjes

,,Mag ik sinterklaas ook aanraken”, wil Angelina van Londen (5) graag weten. Volgens de Zwarte Piet aan wie ze dit vraagt, is dat wat lastig aangezien deze per paard voorbij zal komen. ,,En zo dan? Met één vinger”, wil Angelina weten. Piet komt met de kleine meid overeen dat deze het zal houden bij zwaaien en kushandjes.

De Bredase intocht heeft een internationale aantrekkingskracht, zo blijkt. Alejandro Mur Abad (8) is er met zijn moeder en nog een aantal bekenden speciaal vanuit België deze kant op gekomen. ,,In Antwerpen kun je alles alleen volgen via schermen”, legt zijn moeder uit. Alejandro is te midden van honderden mini-sintjes en -pieten bijzonder origineel verkleed als het paardje. Bovenaan zijn verlanglijstje: Een drumstel. ,,Ach, jullie hebben toch net alles goed geïsoleerd”, zegt een van zijn moeders vriendinnen hier over met een lach.

Compleet dansfeest

In totaal vergezelde zo’n 380 pieten de oude Sint. Op de Grote Markt werd de Spaanse weldoener onthaald door Bredaas eigen Tante Nootje en Meneer van der Staf (bekend van de Sinterklaasserie Puk & Geluk). Volgens de voorzitter van het Bredase Sinterklaascomité, is ook onder de Pieten het animo groot om mee te mogen naar Breda. ,,We ontvingen dit jaar 800 aanmeldingen van Pieten”, laat hij weten.

Nadat de Sint aansluitend op zijn rijtoer de inmiddels volgestroomde Markt toesprak, maakte Beatpiet er een compleet dansfeest van. En, ook altijd fijn om te kunnen melden, er bleken deze middag geen enkele stoute kindertjes bij het kinderfeest.

Volledig scherm
videostill © videostill
Volledig scherm
videostill © x

In samenwerking met indebuurt Breda