Volledig scherm
Bredase Janneke van Nijnanten is geëmigreerd naar Ierland om carrière te maken als singer/songwriter. Rond de Kerst was ze weer even in Breda. © ron magielse / pix4profs

Singer/songwriter Jane Willow: Iers sentiment en Bredase roots

Breda  - Amper 21 jaar was Bredase Janneke van Nijnanten, toen ze zeven jaar geleden met haar gitaar moederziel alleen naar Ierland vertrok. Met als doel een betere singer/songwriter te worden.

Rond Kerstmis is ze een paar dagen bij haar ouders. Kan ze lekker met haar moeder naar de Hema. En heeft ze tijd voor een interview. Natuurlijk in de Ierse pub O’Mearas.

Ze vindt haar verhaal niet zo bijzonder. “Voor mij was het vanzelfsprekend om naar Dublin te verhuizen. Na één jaar St. Joost (film) was ik aangenomen bij de Rockacademie in Tilburg. Als songwriter. Na een jaar gaat de helft maar door, ik viel helaas af.”

Huifkar

Ze was voorheen één keer eerder in Ierland, op huifkartocht met haar ouders. De liefde voor de muziek ontstond later, toen ze een videoclip van Damien Rice zag, ‘Nine crimes’. Ze verdiepte zich in de Ierse muziektraditie, herkende het sentiment. “Ik zing met mijn ogen dicht, leg er heel veel gevoel in, zelfs al zou de tekst gaan over de afwas. Dat is in Ierland heel normaal, om je uit te spreken in je muziek. In Nederland is dat minder.”

Ze las hoe in Dublin volop op straat en in kroegen gemusiceerd wordt. “Dat wilde ik ook, daar songs schrijven, optreden en beter leren zingen. Ik ben gaan spelen in Grafton Street, dé winkelstraat. En in kroegen, waar het maar kon. Alleen, of met anderen. Het eerste jaar trad ik wel 200 keer op, schreef hele slechte liedjes en ben gewoon door blijven gaan. Voor ik het wist, zat ik er zeven jaar.”

Voor ‘het gevoel’ naar Ierland gaan, oké. Maar daar doorbreken is een ander verhaal, met die moordende concurrentie. “Het zou goed kunnen dat ik uiteindelijk terug naar Nederland moet om echt verder te komen. Want inderdaad, in Ierland kan iedereen zingen. Ik krijg best leuke reacties, maar ik weet gewoon dat het meisje dat dan toevallig naast me staat minstens zo goed is. Het mooie daarvan is dat je extra je best doet.”

Eigen geluid

“Toen ik 18 was en me aanmeldde bij de rockacademie kreeg ik te horen dat ik eigenlijk niet kon zingen. Hadden ze gelijk in. Ik luisterde naar Dido of Anouk en deed ze dan na. Pas sinds een jaar of drie heb ik het idee dat ik mijn eigen stem gebruik, mijn eigen geluid gevonden heb. Nu pas klinkt het mooi.”

Onder de artiestennaam Jane Willow weet ze met haar gevoelige stem de Ieren steeds meer te raken en stond ze onlangs in het voorprogramma van de bekende zanger Glen Hansard. Dit najaar haalde ze via fundraising 4.000 euro op om – na haar single ‘On My Mind’ – komende zomer ook een EP, met zo’n zes nummers, uit te brengen. “Eerst dacht ik dat ik te verlegen was om zangeres te zijn. Maar mensen vinden dat juist leuk. Wildvreemden bestellen mijn plaat om mij te helpen mijn droom waar te maken. Als zoiets gebeurt, als een radiostation mijn liedje draait, of als iemand geraakt wordt door mijn muziek, geeft dat zo’n kick!”

Joris Rasenberg

Het wordt niet haar eerste cd. “Toen ik 17 was, trad ik voor het eerst op met een eigen liedje. Dat was op Markenhage, waar ik meedeed aan Rockblock, een cursus met onder anderen Joris Rasenberg als docent. In de zaal zag ik een vrouw huilen bij mijn liedje. Op dat moment wist ik: ik wil muzikant worden.”

“Rudy Schipperen, afdelingsleider havo, vond me zo goed dat ik op zijn kosten de studio in mocht. Heb ik in één dag een EP opgenomen, met eigen nummers, met begeleidingsbandje. Ik speelde nog maar net gitaar, kon ook nog niet echt goed zingen. Ik zag die cd laatst nog in een lade liggen, maar durfde er niet naar te luisteren…”

Waar hoopt ze op in het nieuwe jaar? “Het liefst wil ik vooral gewoon mijn eigen muziek blijven spelen en daarnaast achtergrondzangeres zijn bij andere artiesten. Musiceren maakt me gelukkig. Hopelijk maak ik daarmee ook andere mensen gelukkig. Een hit scoren? Natuurlijk droom ik daar wel van. Maar het leukste is optreden, de interactie met het publiek. Dát wil ik vooral blijven doen. En als het even kan in 2018 ook een keer in Breda.”

www.janewillow.com

www.youtube.com/user/Janzah

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda