Volledig scherm
Bestuurslid Marco van Hassel van Stichting Bloemencorso Zundert (l) en voorzitter Ludo Gommers van Stichting Bloemencommissie Zundert bij de proeftuin aan de Verlengde Hofdreef. foto Charlotte Akkermans/het fotoburo

Showtuin van het bloemencorso Zundert

ZUNDERT De dahliaknollen gaan op het ogenblik de grond in. Nijvere handen 'verstoppen' 600.00o stuks onder het schrale zand op twintig bloemenvelden in heel de gemeente Zundert en in Schijf.

Intussen slaan evenzoveel corsobuurtschappen hun bouwtenten op. "Komend weekeind hebben we de handjes voor het werk", zeggen bestuurslid Marco van Hassel van Stichting Bloemencorso Zundert en voorzitter Ludo Gommers van Stichting Bloemencommissie Zundert.

Dahlia's bloeien van juni tot halverwege oktober. Acht miljoen exemplaren geven zondag 1 september kleur aan de twintig praalwagens in de straten van Vincent van Goghs geboortedorp. Die zijn dan op de wagens getikt, acht miljoen keer tikken.

Het corso, in 1936 begonnen ter ere van de verjaardag van koningin Wilhelmina, is aan zijn 71e aflevering toe. "Wereldwijd heb je 900 soorten dahlia's. Veel daarvan zijn onbruikbaar voor het corso", licht Gommers toe. "Op de velden van de buurtschappen groeien vijftig soorten."

Slechts op een plaats in Zundert zijn over een paar maanden meer dahliasoorten te zien. Corso- en bloemenstichting hebben aan de Verlengde Hofdreef - bij de noordelijke 'entree' van het dorp - een proef- of showtuin aangelegd. Aan de voet van de metershoge beeltenis van het Corsomeisje bloeien binnenkort 92 soorten dahlia's.

In samenwerking met indebuurt Breda