Volledig scherm

Serious Request het Glazen Huis in Breda: longontsteking, dodelijk zonder behandeling

BREDA - Van 18 tot en met 24 december staat het Glazen Huis van 3FM in Breda. Waar sturen we dit jaar ons geld heen? BN DeStem-verslaggever Tom Hayes reist samen met het Rode Kruis naar Ivoorkust om de stille ramp van dit jaar te bekijken: kinderen met longontsteking. Zonder behandeling: dodelijk.

Wie denkt dat het op de A27 en A16 een chaos is, doet goed eens een toertochtje te doen door Abidjan. De economische hoofdstad van Ivoorkust, zo’n 5.200 kilometer van Breda, is compleet vast geslibt als we er donderdagavond arriveren. Op een weg waar vijf banen auto's toch wel het maximum is, rijden zo nu en dan negen wagens naast elkaar.

Verkeersregels
Vrouwen balancerend met schalen vol exotische vruchten op hun hoofd lopen af en aan langs onze terreinwagen van het Rode Kruis. Het is goed dat iedereen hier op de hoogte is van de verkeersregels: niet remmen en vooral geen voorrang verlenen.

Stoplichten? Ja, mehoela. Het licht springt dan wel vrolijk van rood naar groen en omgekeerd, maar de politie moet eraan te pas komen om alles in goede banen te leiden. Niet bepaald letterlijk dus.

Noodkreet
Hoe anders is het deze vrijdagmorgen, als we rijden naar Dimbokro, 200 kilometer ten noorden van Abidjan. De rust regeert. Zulke lange afstanden leggen ze hier normaal niet af. In ieder geval: niet met de auto. Te voet, ja, zeker, elke dag.

Zo ook de 22-jarige Konan N’Guessan. Ik hoor van haar als we aankomen bij het hotel, Le Petrolier. Frans is hier de voertaal, en in die taal slaakte ze eerder vandaag haar noodkreet aan het Rode Kruis. Haar kleine Agba (2) is ziek, al een maand. Kucht, ademt zwaar. Konan weet niet wat het kan zijn. De dokter evenmin.

Longontsteking
Medewerkers van het Rode Kruis nemen haar mee naar het gezondheidscentrum, vlakbij ons hotel. Daar ontmoet ik Konan en Agba. De kleine uk is zojuist onderzocht.

De uitslag: geen tuberculose, wat Konan vreest, maar longontsteking. Hoeveel kinderen ze kent die aan de ziekte lijden? Ze kijkt me vragend aan. Zwijgt. Ze heeft er nog nooit van gehoord.

Medicijn
Voor Agba komt de hulp op tijd. Moeder en zoon gaan samen met ons naar de lokale Ivoriaanse Amphiapoli en krijgen een medicijn. Hij gaat het redden.

Maar de komende dagen hoor ik verhalen van vrouwen die niet het Rode Kruis tegen het lijf liepen. Die niet wisten wat ze moesten doen. Die hun kindje zagen sterven.

Komende dagen volgen er nog meer verslagen van Tom Hayes

Volledig scherm
Samen met onder meer Sacha de Boer en 3FM-dj Wijnand Speelman waren we de grootste attractie in het dorp. Foto Tom Hayes in Ivoorkust
Volledig scherm
Foto Tom Hayes in Ivoorkust
Volledig scherm
Foto Tom Hayes in Ivoorkust

In samenwerking met indebuurt Breda