Serieuze dreigmail nekt reünie Stedelijk Gymnasium Breda

BREDA - De reünie morgen op het Stedelijk Gymnasium in Breda gaat niet door. De school heeft een 'serieuze dreigmail' kregen en daarvan aangifte gedaan. De politie neemt de bedreiging hoog op en probeert de afzender te achterhalen.  

Dat bevestigt rector Pieter Breuer. "Het gaat maar om één regel, maar die was voor ons reden om naar de politie te stappen. Die adviseerde verregaande veiligheidsmaatregelen. Na intern overleg heb ik toen besloten de reünie uit te stellen. We verwachten duizend gasten en voor hen willen we het wel feestelijk houden. Dat kan op deze manier niet."

Breuer zegt dat er geen aanwijzingen zijn voor islamitisch extremisme. "Over de herkomst kan ik niets zeggen. Het is volgens de politie niet eenvoudig om de afzender achter het IP-adres te achterhalen."

'Duidelijk tegen onze school gericht'

Ook de voormalige Rijksscholengemeenschap in Breda (nu het Graaf Engelbrechtcollege) heeft morgen een reünie gepland, maar deze gaat vooralsnog door. 'De Rijks' was tot 1986 de buurman van het gymnasium. Breuer: "De bedreiging was duidelijk tegen onze school gericht."

De rector noemt het schrappen van de reünie zeer betreurenswaardig. "We zijn lang bezig geweest met de voorbereidingen en nu moeten we medewerkers alsnog afzeggen. Voor de gasten is het helemaal teleurstellend. Er zijn erbij die speciaal vanuit het buitenland overkomen voor het feest."     

Dreigingsanalyse

Politiewoordvoerder Erik Passchier: "Naar aanleidingen van de mail hebben we in overleg met de gemeente Breda en het Openbaar Ministerie een dreigingsanalyse gemaakt. De adviezen die daaruit zijn voortkwamen, waren voor de schoolleiding reden om het feest uit te stellen."

Volledig scherm
Stedelijk Gymnasium Breda. © Perry Roovers / MaRic Media

In samenwerking met indebuurt Breda