Volledig scherm
© Cobine van der Louw

Serie over Breda-Noord: ‘We hebben keihard gevochten tegen het imago van de Hoge Vucht’

BREDA - Breda-Noord telt 92 nationaliteiten. Verslaggevers Cobine van der Louw en Sjoerd Marcelissen liepen er een week rond. Aflevering 1 van een serie over de meest multiculturele wijk van Breda.

Leo van den Berg (50) is ruim tien jaar voorzitter van de wijkraad Breda-Noord. Hij groeide op in de Wisselaar en woont al een tijd in Geeren-Noord.

U woont een halve eeuw in Breda-Noord. Tussen toen en nu, wat is het verschil?
„Dit was oorspronkelijk een wijk waar ambtenaren of politiemensen woonden. Een keurige buurt, uitermate saai zelfs. Eind jaren ’60, begin jaren ’70 is het wezenlijk veranderd. Veel mensen zijn weggetrokken, terwijl er nieuwe inwoners kwamen uit andere landen. Vanaf de jaren ’80 kun je wel stellen dat dit een sociaal-economisch zwakke wijk is. Er is geen antwoord gegeven op de grote immigratie.”

Waarom bleef dat antwoord uit?
„Nou, de integratie is grandioos mislukt. Verdraagzaamheid stond in mijn ogen gelijk aan onverschilligheid. We hebben ons totaal niet bekommerd om de golf mensen die hiernaartoe kwam. We dachten: als we ze hier laten wonen, komt het goed. Maar sommige straten werden geheel gevuld met Marokkanen. Waarom zou je dan moeten integreren, als jouw buren ook Marokkaans zijn? Er is een eenzijdige wijk gecreëerd. Het beeld bestaat dat allochtonen niet willen integreren. Dat klopt niet. Zij willen wel degelijk.”

Toch heeft de wijk toen een stempel gekregen, waar hij niet zomaar van af komt.
„De jaren ’80 waren het dieptepunt. Daarna is de buurt in een opbouwfase terechtgekomen. Er kwamen nieuwe woningen. Dat werkte als een vliegwiel om een kentering te krijgen. De wijkraad was daarbij betrokken. We hebben keihard gevochten tegen het imago dat de Hoge Vucht opgedrukt kreeg. Als hier iets gebeurde, was het meteen nieuws.”

Geeren-Noord is, zeker begin deze eeuw, regelmatig negatief in het nieuws geweest vanwege overlast.
„Er was sprake van een enorme polarisatie. Overal in Nederland, dus hier ook. Tweede- en derdegeneratie Marokkanen hingen op straat, zorgden voor veel overlast. Eerst was het not done om daar iets over te zeggen. De jongeren zijn door toenmalige burgemeester Peter van der Velden flink aangepakt. Het is nooit écht uit de klauwen gelopen. Geeren-Noord was niet erg genoeg om een Vogelaarwijk te zijn. Nog steeds geldt voor Geeren-Noord een structureel probleem.”

Hoe komt dat?
„Geeren-Noord is niet evenwichtig samengesteld. Er zijn grote tegenstellingen, denk aan werk of inkomen, groter dan waar dan ook. Je hebt de witte schil, met redelijk maatschappelijk geslaagde mensen. Dan heb je de rode daken met 100 procent sociale woningbouw. Dat is een verzamelput van ellende. Ook in de hoogbouw geldt de sociale problematiek. Het is nooit je keus om daar te wonen. Mensen zijn gescheiden of hebben schulden. Men heeft het Kievitsnest gesloopt om er met Noorderlicht een gemengde school neer te zetten, maar die school is nooit gemengd. Het is gewoon een zwarte school. Een deel van de wijk heeft ook een negatieve houding ten opzichte van de maatschappij. Ze zetten zich af, worden zuurder en bitterder. Logisch, ze hebben ook de aansluiting naar de maatschappij gemist.”

Wat is de oplossing?
„Platgooien.”

Van den Berg floept het eruit, maar denkt dat een complete aanpak de enige oplossing is.
„Je moet een visie hebben, en dat is juist waar het bij de gemeente aan ontbreekt. Neem buurthuis Geeren-Noord en Noorderlicht: je hebt twee soortgelijke faciliteiten 100 meter bij elkaar vandaan. Dat leidt tot een splitsing in de wijk. Terwijl er juist in moet worden geïnvesteerd om de mensen naar elkaar toe te brengen. Het lef is er niet om te zeggen dat één faciliteit genoeg is. Denk aan de lange termijn.”

Als uzelf tien jaar vooruit mag kijken, hoe ziet u dan de wijk?
„Nou, 80 tot 90 procent van de buurt is prima. Alleen in die overige 10 procent, Geeren-Noord, moet je flink investeren. Hier wonen mooie mensen met superinitiatieven.”

Direct steekt Van den Berg van wal over mooie initiatieven in de buurt.
​„Kijk naar het park Geeren-Zuid, hoe de bewoners daarbij zijn betrokken. Op een informatieavond kwamen vijftien mensen af. Later gingen we alle deuren af; kwamen we op dertig mensen. We moesten out of the box denken, dus organiseerden we een feestje. Met een tent en gratis hapjes. Meer dan honderd mensen kwamen eropaf. Je moet ze opvoeden om meer verantwoordelijk te dragen en te nemen. Zo hopen we ook dat buurtpark Geeren-Zuid door de inwoners onderhouden wordt. Deze wijk is niet dood, deze wijk leeft. Maar dan moeten alle partijen, ook de gemeente en corporaties, zich hiervoor blijven inzetten.”

In samenwerking met indebuurt Breda