Sensoren in woning geven rust voor oudere én mantelzorger

BREDA - De gemeente Breda en zorgverzekeraar CZ gaan huizen van alleenstaande ouderen met een zorgbehoefte voorzien van sensoren. In duizend woningen wordt zo geregistreerd wat de leefstijl van de bewoners is, en of daar opvallende veranderingen in komen. Zo kunnen mantelzorgers of professionele hulpverleners de ouderen beter in de gaten houden. 

Overigens bepalen die ouderen zelf wie via de sensoren een kijkje in hun leven krijgt. Breda en de zorgverzekeraar nemen een jaar lang de kosten, 250.000 euro, voor hun rekening. Het systeem werd vrijdagmiddag gepresenteerd in een pop-up winkel in winkelcentrum Moerwijk, in de Hoge Vucht. Daarmee werd meteen die winkel officieel geopend.

Comfortabel thuis wonen

Volgens wethouder Miriam Haagh (Zorg) is veel in de ouderenzorg erop gericht om langer en comfortabeler thuis te wonen. "De vraag is dan wel: hoe volg je dat op een goede manier?", zei de wethouder. "Stel, je bent mantelzorger voor je ouders, maar die wonen een flink eind weg? Dan is een systeem als dit een goede oplossing. Het geeft rust aan zowel de oudere als de mantelzorger." 

Quote

We komen handen te kort, en die gaan er niet komen.

CZ-programmamanager Menno Jansen

De sensoren zijn ontwikkeld door Sensara. Directeur Reinout Engelberts van dat bedrijf: "Het is een flinke innovatie, maar daar laten we het niet bij. Innovatie is alleen zinvol als het ook toegepast kan worden. Wij zijn ook erg blij met deze tijdelijke winkel, waar mensen kennis kunnen maken met het systeem. Technologie wordt door ouderen nog vaak als 'eng' beschouwd. Door het hier te demonstreren, wordt een barrière weggenomen." 

Miriam Haagh, die lovend was over de samenwerking met CZ, onderschreef dat: "We willen geen innovatielab zijn. Dit wordt binnenkort echt door mensen thuis gebruikt."

Volledig scherm
Met een setje van drie sensoren kan de nodige informatie ingewonnen sneller op problemen in te spelen. © Johan Wouters / Pix4Profs

Vergrijzing

Strategisch programmamanager Menno Jansen van CZ gaf aan dat technologie een steeds grotere rol krijgt in de zorg. "De bevolking vergrijst. Er komen steeds meer ouderen, en die worden gemiddeld ook ouder. Dat legt een grotere druk op de gezondheidszorg. Daarbij komt dat er steeds minder mensen in de zorg gaan werken. We komen handen te kort, en die gaan er niet komen. Systemen als deze helpen daarnaast preventief. Een voorbeeld: bij iemand met dementie wordt een urineweginfectie gemiddeld na een paar weken geconstateerd. Deze sensoren registreren dat iemands toiletbezoek flink toeneemt. Dan kun je daar als mantelzorger of hulpverlener naar handelen. Dat scheelt flink in de kosten voor specialistische medische zorg." 

Uiteraard scheelt het de oudere ook lichamelijke klachten.

Quote

Technolo­gie wordt door ouderen nog vaak als 'eng' beschouwd. Door het hier te demonstre­ren, wordt een barrière weggenomen.

Reinout Engelberts

Het systeem heeft drie sensoren, die in de woning van de oudere worden geplaatst. Ze kunnen toiletbezoek registreren, ook tegen bijvoorbeeld uitdroging, maar ook langdurige afwezigheid en slaapwandelen. Wethouder Haagh wil duizend ouderen 'uitnodigen' om van het systeem gebruik te maken. Als na een jaar de meerwaarde blijkt, dan wil de gemeente er een structurele voorziening van maken. 

Openingstijden

De pop-up winkel is aan de buitenkant van Moerwijk, tussen de Aldi en de Emté. Hij is tot en met 7 april open op woensdag, vrijdag en zaterdag van 13.30 tot 16.00 uur.

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda