Volledig scherm
© Thinkstock

Scouting Prinsenbeek moet stoppen met oud-papier inzameling

PRINSENBEEK - De dienst afvalservice van de gemeente Breda wil de oud-papierinzameling door en bij de scouting in Prinsenbeek beëindigen. De dienst is hierover in overleg met de scouting, meldt de gemeente desgevraagd.

,,We willen in Prinsenbeek het herbruikbaar afval op dezelfde manier inzamelen als in de rest van Breda'', verklaart een woordvoerder. ,,Dat betekent dat in de loop van 2017 bij iedere woning onder andere een nieuwe papiercontainer wordt geplaatst, die periodiek wordt geleegd door afvalservice.''

Afvalservice is volgens de gemeentewoordvoerder in overleg hoe de scouting ter compensatie een bijdrage kan leveren om de VANG- doelstelling ('Van Afval Naar Grondstof') om 127 kg restafval per inwoner te realiseren. ,,De vervolgafspraak hierover zal binnen enkele weken plaatsvinden.''

Inkomstenstroom
De Stichting Kringloop Oud Papier Prinsenbeek (SKOPP) en scouting zijn op de hoogte van de plannen van de gemeente en wachten op een voorstel. ,,We hebben een uitnodiging gehad om weer te komen praten'', meldt voorzitter Huib Jansen van SKOPP, die benadrukt dat de verenigingen deze inkomstenstroom zeker niet willen missen.

De inwoners van Prinsenbeek brachten in 2016 213.446 kilo oud papier naar het scoutingterrein. Dat is 7.500 kilo meer dan in 2015 en goed voor 11.742 euro. In 10 jaar staat de teller nu op 2.035.098 kilo en een totaalopbrengst van 121.376 euro.

Mocht het niet tot een overeenkomst met de gemeente komen, dan gaat SKOPP gewoon door met de inzameling van oud papier op het scoutingterrein, stelt de SKOPP-voorzitter.

Dorpsgemeenschap
Tot 2007 mocht Prinsenbeek nog zelf oud papier huis-aan-huis ophalen. SKOPP heeft er toentertijd voor gestreden de inzameling in eigen hand te houden. De gemeente Breda ging hiermee niet akkoord en sinds die tijd roept de stichting de bewoners van Prinsenbeek op om hun oud papier voortaan zelf te komen inleveren ten behoeve van de dorpsgemeenschap.

Direct bij de stichting betrokken verenigingen zijn: Scouting Thomas-More, Stichting Missie en Ontwikkelingshulp, CV de Batabieren en CV de Lolbroeken. Daarnaast hebben veel verenigingen in Prinsenbeek al een bijdrage voor hun activiteiten gehad.

In samenwerking met indebuurt Breda