Scholengemeenschap Mencia in Breda betuigt spijt over uit de hand gelopen examenstunt

BREDA – De directie van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda heeft excuses aangeboden voor een eindexamenstunt van een groep leerlingen, die donderdag eerder flink uit de hand is gelopen.

Volgens handhavers van de gemeente, die door de meldkamer werden opgetrommeld, trokken leerlingen portieren van voorbijrijdende auto’s open, staken ze vuurwerk af en bekladden ze geparkeerde auto’s met scheerschuim en meel. De handhavers laten dat weten op hun Instagram-account. Ze spreken van een groep van ongeveer 150 leerlingen. “Wij werden van alle kanten beledigd en hebben assistentie gevraagd. Daarop kwamen meerdere eenheden van de politie en handhaving omdat enkele groepen jongeren niet wilden vertrekken.”

De handhavers hebben enkele leerlingen uit de menigte kunnen halen. Zij zijn bekeurd voor onder andere baldadigheid.

‘Onacceptabel gedrag’

Ook naar de handhavers werd met meel gegooid.
Volledig scherm
Ook naar de handhavers werd met meel gegooid.

Mencia-rector Jan Hadders: “Het spijt me dat enkele van mijn leerlingen volstrekt onacceptabel gedrag vertonen. Dat zijn slechte ambassadeurs voor Mencia. Met het spijt me vooral voor al die examenleerlingen, die we een leuke laatste schooldag gunnen en die zelf heel hard hun best hebben gedaan om die te organiseren.”

Hadders zegt dat vooraf goede afspraken waren gemaakt met de examenstuntcommissie. De laatste dag begon ‘leuk en ludiek’. Een grote groep examenleerlingen had zich gehuld in bouwvakkerskleding. Voor de leerlingeningang was een springkussen als ‘stormbaan’ geïnstalleerd. “Helaas arriveerde rond half negen een klein groepje leerlingen bij school dat door middel van het afsteken van vuurwerk al direct duidelijk maakte, geen boodschap te hebben aan de afspraken die met de schoolleiding waren gemaakt.”

Tie-wraps

Volgens de schoolleiding bekogelden ze medeleerlingen met meel, gebruikten ze tie-wraps en tape om leerlingen te knevelen en hielden ze er geen rekening mee of de ‘slachtoffers’ een dergelijke behandeling wel konden waarderen. “Ook omwonenden hadden last van wat er allemaal gebeurde.”

Vanwege de ongeregeldheden besloot de schoolleiding het tweede deel van de geplande stunt, een ‘bouw- challenge’ af te gelasten. Verschillende docenten hadden daar hun medewerking aan toegezegd.

In samenwerking met indebuurt Breda