Volledig scherm
ter illustratie. © anp

Schizofrene Pool (33) doorboort gans met ijzeren pin in Prinsenbeek: twee maanden cel geëist

RechtspraakBREDA - Officier van justitie Karlijn Gimbrère heeft gisteren een gevangenisstraf van twee maanden geëist tegen een 33-jarige man uit Polen, onder meer omdat hij een ijzeren pin in een gans stak.

De schizofrene man heeft een blanco strafblad, maar werd gisteren voor een waslijst aan feiten op het matje geroepen in het Bredase gerechtsgebouw. Hij woonde in Dordrecht, maar ging aan het dwalen toen hij daar zijn huis niet in kwam. Eenmaal in Prinsenbeek, ging het faliekant mis.

IJzeren pin
In een tuin aan de Groenstraat mishandelde hij een gans. Hij stak een lange ijzeren pin door het beestje en verklaarde later dat hij door het dier was aangevallen. Ook zette hij er het konijnenhok open, waarop het konijntje wegliep. Die werd later, dankzij een zoekactie via Facebook, teruggevonden. De Pool vernielde in de tuin ook nog de vijver en een zonnescherm. Hij werd aangehouden, maar kwam snel vrij.

Maar dat duurde niet lang. In oktober werd hij in Rotterdam alweer aangehouden toen hij weigerde een hostel te verlaten. Daarbij sloeg hij een agent met zijn vuist in het gezicht. Later verklaarde hij dat hij de agent niet had geslagen, maar dat-ie 'wel had gevochten'.

Ontoerekeningsvatbaar
Volgens zijn advocaat Sander Arts moet de Pool ontoerekeningsvatbaar worden verklaard en geen straf krijgen. Een officieel rapport ligt er niet, maar zijn Poolse psychiater heeft in een brief verklaard dat de man paranoïde schizofrenie heeft en dat hij daar al sinds 2015 aan wordt behandeld.

Officier van justitie Karlijn Gimbrère vindt dat de man gewoon moet worden bestraft. Naast de twee maanden celstraf eist ze een halfjaar voorwaardelijk.

De man zelf was niet bij zijn rechtszaak aanwezig. Hij blijkt inmiddels weer in Polen bij zijn moeder te verblijven en daar behandeld te worden aan zijn schizofrenie.

De rechtbank doet uitspraak 15 februari.

In samenwerking met indebuurt Breda