Volledig scherm
Schaatsen in Terheijden. © Edine Wijnands

Schaatskoorts woedt in de regio: 'Tot en met woensdag blijft het vriezen'

BREDA/BERGEN OP ZOOM - In heel de regio heerste dit weekend schaatskoorts. In Oosterhout, waar IJsco al meteen zondagochtend de baan open gooide. In Breda, Etten-Leur, Strijbeek, Roosendaal. Overal gonsde het. ,,Waar? Waar kunnen we schaatsen?"

De IJsclub in Terheijden gooide rond 13.00 uur de baan voor leden open te stellen. Een half uurtje ging het goed. Toen zakte de boomlange Drimmelse wethouder Harry Bakker door het ijs en verwondde zich aan dijbeen en knie. Elders sprong een spontaan wak in het ijs. ,,We moesten de baan helaas weer sluiten", aldus secretaris Frans Damen.

IJsmeesters uit West-Brabant waarschuwden zondag voor meren, sloten en vijvers. ,,Daar moet zeker nog een paar dagen vorst over heen voor het dik genoeg is", zegt ijsmeester Maarten Velthoen uit Bergen op Zoom. Zondagochtend zakte er in Bergen nog iemand door het ijs. Velthoen: ,,Het is overdag te warm. Daardoor smelt het ijs."

Toch? Ja toch waren ze er. Op heel wat plassen, sloten, vennen en vijvers. De schaatsers die het niet konden laten. Want ja: er was wel een ondergelopen weiland in Breda, dat van IJsvermaak. ,,Maar die baan is nog steeds dicht", mopperden schaatsers bij de Kogelvanger.

Kan niet anders, zegt de Bredase ijsmeester Joost van Poppel. Het ijs is nog niet op sterkte. Vier centimeter, misschien vijf. Maar er is hoop: ,,Tot en met woensdag blijft het vriezen in de nacht. Als we de kans krijgen om de baan een paar dagen te openen, doen we dat meteen."

Volledig scherm
IJspret op schaatsbaan de Elskens in Oosterhout. © Marcel van Dorst/MaRicMedia
Volledig scherm
Schaatsen op het Zwarte Ven bij Strijbeek. © Palko Peeters
Volledig scherm
Schaatspret op het Rozenven bij Nispen. © Christian Traets/MaRicMedia

In samenwerking met indebuurt Breda