Samen op zoek naar een seniorenwoning in Bavel

Bavel vergrijst, maar de woningmarkt is daarop niet ingericht. Het Bavels Starters/senioren Collectief Particulier Opdrachtgeverschap Vereniging (BSCV) wil de senioren graag verenigen. Zij organiseerden met de Dorpsraad Bavel een bijeenkomst in Dorpshuis 't Klooster.

,,Er is nog veel onduidelijkheid over de behoeftes aan seniorenwoningen. Wie wil wat? En denk bijvoorbeeld ook aan zorgwoningen", legt Loek Schaerlaeckens van het BSCV uit. Via enquêtes hoopt ze inzichten te krijgen. ,,Vanuit die behoeftes kun je kijken naar locaties." Locaties die schaars en gewild zijn, voegt Toine van Es van de Dorpsraad eraan toe.

Het idee is nu om als Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) te werk te gaan. ,,Zo zijn er onlangs acht seniorenwoningen gebouwd in Prinsenbeek, maar kijk ook naar de nieuwbouw bij Nieuw-Wolfslaar, die allen gerealiseerd zijn door middel van een CPO", vervolgt Schaerlaeckens.

75-plussers

Zo'n 21 procent van de inwoners is 65-plusser, maar inzicht in de woonwensen is er niet. In Bavel bestaan geen zorgbedden, iets waaraan wel behoefte is. Henk Schuiling, namens gemeente Breda, ziet de noodzaak op langere termijn. ,,Wij definiëren senioren als 75-plusser, een doelgroep die je veel in Ulvenhout ziet en in Bavel haast niet. In Bavel is de groep daar net onder groot. We hebben nog even tijd om hierop in te spelen."

Bavel is een van de duurste gebieden in de omgeving, wat van invloed is op de doorstroming. ,,In de komende vier jaar gaan wij in de gemeente Breda 300 woningen bouwen met CPO's, dat is het dubbele van wat we verwachtten. CPO is een middel, maar hoeft geen doel te zijn. Voor ons is het fijn om een gesprekspartner te hebben. Dat is met een CPO makkelijker dan met privébelang", legt Schuiling uit.

Veel energie

Het BSCV heeft 60 leden, waarvan enkele senioren en voornamelijk starters. ,,Zeker, er gaat veel energie en tijd inzitten, maar we hebben dan wel inspraak. Je bent al bezig met je eigen buurt voordat er gebouwd wordt", legt Schaerlaeckens uit. Zo'n traject kost gauw 7 jaar.

Volgens gespreksleider Jeroen Bruijns, tevens raadslid Breda, zal het huidige gebouw van basisschool De Spindel in 2021 haar bestemming tot school verliezen. Er wordt voorzichtig gedacht aan het maken van seniorenwoningen in dat gebouw.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5662 stemmen