Younes Nahnahi (l) levert tulumba af aan de receptie van Huize Raffy voor het Suikerfeest.
Volledig scherm
Younes Nahnahi (l) levert tulumba af aan de receptie van Huize Raffy voor het Suikerfeest. © Pix4Profs-Ron Magielse

Samen eten en samen naar de moskee gaan, het kon deze maand niet: ‘Heftig voor ouderen’

BREDA - Deze maand komt vetgedrukt in de herinnering van de Bredase Younes Nahnahi. ,,Een soort kantelpunt in de geschiedenis.” En dat heeft alles te maken met de ramadan en het Suikerfeest.

Dit weekend eindigt de ramadan en wordt als afsluiting het Suikerfeest gevierd. Heel anders dan anders en toch in de kern hetzelfde. Met name het Suikerfeest is een feest van samenzijn, saamhorigheid, van euforie, van samen bidden.

De moskeeën hielden hun deuren dit jaar gesloten. Waar normaliter samenkomsten georganiseerd werden, werd dit jaar juist opgeroepen thuis te blijven. Binnen het gezin, kleinschalig en elkaar vooral niet op te zoeken. ,,Dat is toch een heftig element”, weet Younes Nahnahi. Hij is burgerraadslid voor de Bredase PvdA. ,,Vooral voor ouderen die normaal gesproken juist meer bezoek krijgen en ook vaker naar de moskee kunnen.” 

Totaal andere ramadan

Natuurlijk. Er zijn volop digitale mogelijkheden, er is daarom ook weer geen sprake van absolute afzondering. Ook tijdens het eten, het doen van spelletjes of het bidden is een connectie met anderen mogelijk middels beeldbellen.

Quote

Heftig voor ouderen die normaal gesproken juist meer bezoek krijgen en ook vaker naar de moskee kunnen

Younes Nahnahi

Maar niet alleen ouderen ervoeren een totaal andere ramadan. ,,Omdat het een tijd is van saamhorigheid. Samen eten en samen naar de moskee gaan. Ook jongeren trekken normaal ‘s avonds veel meer met elkaar op, dat kan nu ook niet”, legt Hassan Lamou van de Stichting Marokkaanse Jongeren Breda uit. 

En dat gebeurde dan ook nauwelijks. Nahnahi grijnst. ,,Ik weet dat sommigen soms met twee man in de auto afspraken en samen naar het tankstation gingen. Dat mag. Zo werd er tóch een contactmoment gevonden.”

Imam via streams op Facebook

Het is raar, maar wel de werkelijkheid van het heden. De imam spreekt eenieder toe via streams op Facebook. Deze worden enorm goed bekeken. ,,Het vervangt het contactmoment natuurlijk niet, het is een alternatief. Aan de andere kant worden zo ook weer jongeren bereikt die steeds minder naar de moskee gingen”, ziet Lamou.

Quote

Aan de andere kant worden zo ook weer jongeren bereikt die steeds minder naar de moskee gingen

Hassan Lamou

Waar de moskee normaliter talloze activiteiten organiseert, organiseert ze nu inzamelingen. Levensmiddelen voor de kwetsbare groepen. Lekkers voor het Suikerfeest doneren aan woonzorgcentra, zoals Huize Raffy. Geld voor het onderhoud van de moskee. Boodschappen doen voor elkaar. Mensen die niet de beschikking hebben over digitale hulpmiddelen, kregen na zo’n inzameling een telefoon, tablet of laptop. 

Opdat er toch digitaal contact kon zijn. Of huiswerk gemaakt kon worden.

Kern blijft overeind

En dan dit weekend het Suikerfeest. ,,Dat zal qua hapjes en zoetigheden hetzelfde zijn. Mensen zullen bij elkaar aanbellen en elkaar groeten, maar grote bijeenkomsten zijn er niet. En fysiek contact ook niet”, denkt Lamou. 

,,Het is gewoon echt een sobere ramadan. Je krijgt meer tijd om na te denken en spiritueel te zijn. Normaal ga je naar de moskee. Dit is een hele andere sfeer zonder essentiële samenkomsten, maar de absolute kern van de ramadan blijft alsnog overeind.”

In samenwerking met indebuurt Breda