Volledig scherm
Gian Ligtvoet en Melissa Eestermans-Ligtvoet - broer en zus - trainen samen voor de Marathon Rotterdam. © Martijn Schraven

Samen de blik gericht op Rotterdam: Bredase broer en zus lopen Rotterdamse marathon

Over 94 dagen verschijnen ruim 14.000 deelnemers aan de start van de 38e editie van de Marathon Rotterdam. In aanloop naar dit hardloopfestijn op zondag 8 april volgt BN DeStem broer en zus Gian Ligtvoet en Melissa Eestermans-Ligtvoet.

Voor Gian (41) wordt het zijn eerste marathon, voor Melissa (46) haar zevende. In de aanloop naar Rotterdamse trainen broer en zus mee met Road2Rotterdam, een organisatie die door heel Nederland trainingslopen houdt, ook in Breda. 

Quote

Je loopt in een grote groep, met verschil­len­de tempogroe­pen en hoeft zelf geen route uit te zetten

Melissa Eestermans-Ligtvoet

Op vier zondagen in januari, februari en maart worden respectievelijk de afstanden 20, 25, 30 en 35 kilometer gerend. Gian: ,,Ik ben vijf jaar geleden gestart met hardlopen. Ik keek naar mezelf in de spiegel en dacht: 'Dit moet anders'. Met hardlopen en een dieet ben ik in een half jaar tijd 20 kilo afgevallen. Een heftige periode, maar ik ben er tot op de dag van vandaag blij mee."

Melissa liep in 2014 haar eerste 42 kilometer en 195 meter. In Rottedam ook. Ze weet nog goed dat ze zenuwachtig was voor de start. ,,'Als dit me lukt, is dat echt een overwinning', dacht ik bij mezelf." De Road2Rotterdam-trainingen vormen volgens haar een prima aanvulling op hun eigen trainingsschema. ,,Je loopt in een grote groep, met verschillende tempogroepen en je hoeft zelf geen route uit te zetten. En er zijn elke 5 kilometer drinkpunten ingericht."

Mentale kwestie

Tussen de Road2Rotterdam-bijeenkomsten in, lopen Gian en Melissa ieder twee keer per week intervaltrainingen en op zondagen gaan ze met een clubje op pad voor een duurloop. De langste trainingsafstand is 35 kilometer. ,,De laatste marathonkilometers zijn een mentale kwestie", weet Melissa. ,,Ik weet wat me te wachten staat, hoe dat voelt."

Persoonlijk record

De streeftijd waarbinnen broer en zus de afstand willen lopen, is 3 uur 45 minuten. Voor Melissa is dat drie minuten sneller dan haar persoonlijke record. Gian heeft zich onlangs uitgebreid medisch laten testen; loopvermogen, vetpercentage, spieropbouw, noem maar op. ,,Volgens die test moet hij sneller kunnen zijn dan ik", zegt Melissa. ,,Maar we hebben afgesproken dat we samen starten en samen willen finishen."

Meer info: rtrtbreda.nl

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda