Volledig scherm
Een jongere wordt ingeënt tegen meningokokken. © ANP

Ruim 80 procent van de West-Brabantse
jongeren haalt prik tegen meningokokken

BREDA - Van de 19.375 West-Brabantse jongeren die een oproep kregen om zich begin deze maand tegen meningokokken te laten vaccineren, is 81 procent komen opdagen. In juni volgt de tweede ronde van de grootscheepse vaccinatiecampagne.

De opkomst ligt lager dan afgelopen najaar toen (inclusief een extra prikronde in januari) 85,1 procent van de 14-jarige West-Brabanders, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, kwam opdagen. Landelijk bedroeg het opkomstpercentage toen 86 procent.

GGD is tevreden

Toch is de GGD West-Brabant tevreden met het voorlopige opkomstcijfer van 81 procent. “De campagne telt twee periodes. Eind mei krijgen ruim 15.000 jongeren die geboren zijn in 2003 of 2005 een uitnodiging om zich te laten vaccineren in juni”, vertelt GGD-woordvoerder Jeroen Polman. “Maar ook de jongeren die eerder deze maand niet zijn komen opdagen, krijgen opnieuw een oproep. Er is dus nog geen eindbeeld te geven.”
Hij verwacht derhalve dat het uiteindelijke opkomstpercentage nog wel zal groeien naar 85, 86 procent. “Na de zomer volgt een derde en laatste inentingsronde voor jongeren die bij de eerste twee keer geen prik hebben gehaald.”

Eindexamens

De huidige vaccinatiecampagne bestaat uit een prik tegen meningokokken typen A, C, W en Y. De eerste vaccinatiesessies die begin deze maand verspreid over West-Brabant zijn gehouden liepen ‘op rolletjes’, zegt Polman. “We hoorden positieve geluiden over de snelheid, dienstverlening en professionaliteit van de organisatie. De tweede ronde vindt plaats tijdens negen sessies: de eerste op 11, de laatste op 20 juni. We hebben expres de datum van 12 juni niet ingepland omdat op die dag de uitslag van de eindexamens is.”
Hij benadrukt dat jongeren die niet op de aangegeven tijd een prik kunnen halen, op een andere tijdstip in die periode welkom zijn.

Baarmoederhalskanker

Gelijktijdig met de eerste vaccinatieronde tegen meningokkokken kregen meisjes die dit jaar 13 worden, een prik tegen baarmoederhalskanker. De GGD nodigde 3.537 West-Brabantse meisjes hiervoor uit. Volgens Polman is 84 procent komen opdagen. “Dat heeft ons blij verrast. Het ging om een kwart meer dan in voorgaande jaren. We denken dat het te maken heeft met het feit dat we beide campagnes hebben gecombineerd. Het kan zijn dat die meisjes voor een prik kwamen tegelijk met een broer of zus die tegen meningokken werd ingeënt.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7258 stemmen