Volledig scherm
ANP

RTL Nieuws hackt account van wethouder in Breda

BREDA - RTL Nieuws heeft donderdag van meerdere politici social media accounts gehackt. Ook het LinkedIn account van de Bredase wethouder Patrick van Lunteren werd gekraakt.

In de loop van de dag werd de wethouder van de hack op de hoogte gebracht. Hij is door de actie wakker geschud. "Gehackt vind ik een groot woord", reageert Van Lunteren. "RTL Nieuws heeft gebruik gemaakt van het datalek uit 2012 bij LinkedIn. Tussen die 170 miljoen gebruikersnamen met wachtwoorden zat kennelijk ook die van mij. Het is vooral een wake-up call. Regelmatig je wachtwoorden veranderen, ook van de accounts die je weinig gebruikt. Mijn wachtwoorden van e-mail en Facebook verander ik regelmatig, maar LinkedIn gebruik ik niet zoveel."

RTL wilde aantonen hoe relatief eenvoudig het is om sociale media-accounts van Nederlandse politici te kraken. De nieuwsredactie wist via wat speurwerk op internet informatie uit grote datalekken te plukken bij onder meer Dropbox, LinkedIn en Adobe.

“Als een wachtwoord uit weinig karakters en bekende woorden bestaat, kunnen ze gemakkelijk worden ontcijferd. Dit heeft RTL Nieuws bij onder andere Kees van der Staaij gedaan”, schrijft RTL op haar eigen website. Bij SGP-fractievoorzitter Van der Staaij werd zijn Twitter-account gehackt. De journalisten slaagden er zelfs in een tweet te plaatsen onder zijn naam. Deze is overigens door Van der Staaij zelf verwijderd.

In samenwerking met indebuurt Breda