Volledig scherm
© Thinkstock

Royal Cosun ziet winst stijgen tot 77 miljoen euro

BREDA - Royal Cosun, waar ook Suiker Unie onder valt, zag de winst in 2016 stijgen tot 77 miljoen euro. In 2015 was dat nog 59 miljoen euro. Dat maakte de bedrijfsleiding donderdag bekend tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Breda.

De winststijging is vooral te danken aan het betere resultaat dat door dochteronderneming Aviko geboekt is met de handel in aardappelen. Dat maakte het dalende suikerresultaat meer dan goed. De omzet van Cosun bedroeg in 2016 twee miljard euro, hetzelfde bedrag als in 2015. Cosun investeerde vorig jaar 1,2 miljard, waarvan 56 procent naar Suiker Unie vloeide.

Vertrekkend directeur Robert Smith van Cosun zegt dat de ruime portefeuille met vijf kernactiviteiten het bedrijf beschermd heeft tegen de dalende suikerprijzen. De bietenprijs voor de afgelopen campagne van 109 dagen is vastgesteld op 44,15 euro per ton. In 2015 was dat 43,01 euro. Er werd 934.000 ton suiker uit bieten geproduceerd. Daarnaast is een subtantiele hoeveelheid witsuiker geproduceerd uit ruwe rietsuiker.

Dirk de Lugt, voorzitter van de Raad van Beheer, speekt van een redelijke bietenprijs gelet op de lage suikerprijzen. Dat heeft volgens hem vooral te maken met de betere kwaliteit van de bieten dan in 2015 het geval was. Een prestatie volgens De Lugt, want de bietenboeren werden vorig jaar getroffen door noodweer waardoor een deel van de oogst verloren is gegaan. De opbrengst per hectare was desondanks iets groter dan in 2015. Hij zegt verder met spijt afscheid te nemen van Robert Smith die negen jaar aan het roer stond van Cosun. Smith wordt per 1 juni opgevolgd door Albert Markusse.

In samenwerking met indebuurt Breda