Rommelig centrum belemmert hulpdiensten Breda

BREDA - Brandweer en ambulance hadden donderdagavond behoorlijke moeite om een brand te bereiken in hartje Breda. De brand brak rond 20.20 uur uit in een woning aan de Lange Brugstraat. Het was koopavond. Met als gevolg: ,,Dat niet alleen de winkels open waren, maar zij ook van alles buiten voor hun gevel hadden staan", meldt een ooggetuige. 

Reclameborden, kledingrekken, fietsen, luifels die waren uitgedraaid, een klein terras: ,,Er waren zoveel obstakels dat de hulpdiensten er nauwelijks door konden." Passanten hielpen fietsen weg te zetten en obstakels aan de kant te duwen, ondernemers draaiden de luifels omhoog. Een automobilist, die doodgemoedereerd de (gewoonlijk met palen afgesloten) Lange Brugstraat, inreed, werd door een omstander weggestuurd. 

Sisser

Onder andere de ambulance had grote moeite om op de plaats van de brand te komen.
Volledig scherm
Onder andere de ambulance had grote moeite om op de plaats van de brand te komen. © Perry Roovers / MaRicMEdia

Het liep met een sisser af. De brand bleek niet heel groot en was snel onder controle.

Gewonden vielen er niet. ,,Maar dit incident toont opnieuw aan hoe belangrijk het is dat de verrommeling van de binnenstad wordt aangepakt", zegt Piet Maanders van de wijkraad Stadshart/Valkenberg.

Die wijkraad trok er al vaker over aan de bel. ,,We hebben onder meer aangedrongen op strengere handhaving. Er staan veel te veel spullen op straat. Reclame-uitingen, fietsen. Zelfs auto's. Want, al is de binnenstad afgesloten met palen, er zijn zo veel sleutels in omloop, dat de palen vaak omlaag staan en auto's er makkelijk in- en uit kunnen rijden."

Slecht bereikbaar

Eén en ander maakt het centrum slecht bereikbaar, ,,En dus ook gevaarlijk." Voor wie een hulpdienst nodig heeft. Maar ook voor voetgangers. De obstakels maken dat zij, in geval van nood, niet overal even makkelijk opzij kunnen springen.

Voor de wijkraad is het incident aanleiding om de kwestie zo spoedig mogelijk opnieuw onder de aandacht van de gemeente te brengen.  

Gemeente

Een woordvoerder van de gemeente Breda meldt dat uit navraag blijkt dat de hulpdiensten de brand in hun ogen tijdig hebben kunnen bereiken. ,,Neemt niet weg dat dit weer eens onderstreept hoe belangrijk het is dat mensen zich aan de regels houden. Zet fietsen in de stallingen en houdt de weg vrij van reclame-uitingen. Handhaving van de gemeente is één ding, maar alles begint natuurlijk bij het gedrag van de mensen zelf."

In samenwerking met indebuurt Breda