De Verlengde Prinsenkade waar zaterdagnacht Paul Pluijmert werd doodgestoken en zondag de hele dag onderzoek werd gedaan door de recherche. Naar aanleiding van de fatale steekpartij laait de discussie over meer toezicht op de stapavonden in het Bredase centrum in de weekenden weer op. Juist in een periode dat de politie besloten heeft een stapje terug te doen omdat de inzet van agenten tijdens de stapavonden teveel beslag op het apparaat legt.
Volledig scherm
De Verlengde Prinsenkade waar zaterdagnacht Paul Pluijmert werd doodgestoken en zondag de hele dag onderzoek werd gedaan door de recherche. Naar aanleiding van de fatale steekpartij laait de discussie over meer toezicht op de stapavonden in het Bredase centrum in de weekenden weer op. Juist in een periode dat de politie besloten heeft een stapje terug te doen omdat de inzet van agenten tijdens de stapavonden teveel beslag op het apparaat legt. © Peter Ullenbroeck

Roep om meer toezicht in uitgaansgebied na fatale steekpartij Breda

pollDe discussie om extra maatregelen te nemen om het stappen in Breda veiliger te maken laait op na de fatale steekpartij afgelopen weekend. Burgemeester Paul Depla wil overleg met alle partijen. 

De roep om wat te doen klinkt het hardst uit de hoek van de horeca en de portiers die er werkzaam zijn. Eén van hen, Remco Theulen, bedacht samen met compagnon en mede-initiatiefnemer Bram Oei een manier om het uitgaan in de weekenden veiliger te maken. Vier sterke mannen die, in aanvulling op het politietoezicht, op zaterdagavond- en nacht door het centrum wandelen en dreigende opstootjes op een vriendelijke manier in de kiem smoren.

‘Sfeerbeheerders‘ hebben ze zichzelf genoemd. De gemeente Breda, horeca en de politie die minder agenten wil gaan inzetten tijdens de stapavonden in Breda, zien wel wat in het initiatief. Vorige maand waren ze daarom, bij wijze van proef, in vier weekenden actief in het Bredase centrum. Uitgerekend afgelopen weekend, toen het op de Verlengde Prinsenkade zo verschrikkelijk mis ging, voor het eerst niet.

‘Het dreigt weer mis te gaan‘

Theulen wil niet gezegd hebben dat het zaterdagnacht anders was gelopen als de sfeerbeheerders er wel waren geweest. ,,Zeker niet, maar voor mij is na die proef wel duidelijk dat ons initiatief de binnenstad er veiliger maakt. Er wordt weer gebrommerd en gefietst op plekken waar dat niet mag, figuren met een  centrumverbod lopen weer door de binnenstad. Het  dreigt weer mis te gaan, dat moet je echt aanpakken.”

Poll

Er zijn meer maatregelen nodig om het stappen in Breda veilig te houden

  • Eens (89%)
  • Oneens (11%)
452 stemmen

Politie heeft te weinig mankracht

Volgens Theulen heeft de politie nauwelijks de mankracht om de uitgaansavonden in goede banen te leiden en daarom is hulp in de vorm van de sfeerbeheerders of gastheren zoals de particuliere toezichthouders ook wel worden genoemd, hard nodig. Maar daar hangt wel een prijskaartje aan. En dat is precies het probleem. Ondernemers, horeca en gemeente praten al geruime tijd over financiering van het project. Maar vooralsnog zonder concreet resultaat waardoor de proef vooralsnog geen navolging krijgt.

Burgemeester Paul Depla van Breda wil niet ingaan op de vraag of particuliere toezichthouders zoals de sfeerbeheerders vaker ingezet moeten worden en wie dat dan wel zou moeten betalen. Maar Depla vindt wel dat naar aanleiding van de dodelijke steekpartij gekeken moet worden naar maatregelen om het uitgaan in Breda veiliger te maken. 

,,En welke dat dan eventueel kunnen zijn, dat weet ik nog niet. Daarover zal ik met alle betrokken partijen in overleg gaan.’’ Depla die al eerder zijn medeleven uitsprak naar de familie en vrienden van de doodgestoken Paul Pluijmert, waarschuwt er overigens wel voor dat, welke maatregelen er ook genomen worden die geen garantie vormen dat tragische gebeurtenissen zoals afgelopen weekend altijd te voorkomen zijn. 

Quote

Als politie zijn we bezig het toezicht op de uitgaans­avon­den in Breda terug te brengen. Maar afgelopen weekend waren er meer agenten op de been. Desondanks vond de steekpar­tij plaats. Dus meer politie zegt ook niet alles.

Rob Luijten, Woordvoerder politie Zeeland/West-Brabant

Dat beaamt ook de politie: Woordvoerder Rob Luijten: ,,Wij zijn al een tijdje bezig om het politietoezicht op de uitgaansavonden in Breda terug te brengen. Het kost ons teveel mankracht en daarom wordt er naar andere mogelijkheden van toezicht gekeken. Uiteraard hebben we als politie, na afgelopen weekend, die verminderde inzet in het Bredase centrum in de weekenden nog eens tegen het licht gehouden. En moeten concluderen dat we uitgerekend afgelopen weekend meer agenten op de been hadden dan anders. Dat blijkt ook wel uit het feit dat we heel snel bij het slachtoffer waren. Om 04.11 uur zaterdagnacht kregen we de melding en om 04.14  uur waren  we het slachtoffer aan het reanimeren. Maar ondanks de extra agenten hebben we de steekpartij niet kunnen verhinderen. Dus meer politie zegt ook niet alles.‘’

In samenwerking met indebuurt Breda