Volledig scherm
De rode brug in het Valkenbergpark. Begin januari is er een boom omgevallen op de brug en nu is hij afgesloten. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs © Joyce van Belkom

Rode brug Valkenberg blijft voorlopig dicht

BREDA Het blijkt nog niet zo makkelijk om de rode brug in het Valkenberg te herstellen. Dat meldt een woordvoerder van de gemeente Breda. De markante brug is inmiddels al drie weken afgesloten voor bezoekers van het stadspark. De reling is stuk.

Eén en ander is het gevolg van een storm. ,,Niet die van vorige week", zegt de woordvoerder: ,,De brug raakte beschadigd bij de storm ervoor." Die van 3 januari.

Er waaide destijds een grote conifeer om in het Valkenberg. ,,Die viel om en kwam terecht op de reling van de rode brug, Daardoor brak daar een stuk af." Een gevaarlijke situatie voor parkbezoekers die daar niet op zijn bedacht. ,,Denk aan kinderen en zo. Zij kunnen, doordat de reling er niet meer is, vrij makkelijk in de vijver vallen." Vandaar dat de brug is afgesloten.

Tekeningen

Het was de bedoeling om de leuning zo snel mogelijk te restaureren. ,,We hebben gekeken naar de aannemer die medio jaren negentig de brug heeft geplaatst. Maar die blijkt inmiddels niet meer te bestaan." Breda zoekt nog even verder, hoopt dat de ontwerper van destijds nog ergens tekeningen heeft liggen. Zodat reconstructie mogelijk is.

De rode brug in het Valkenberg is een kopie van een 'knuppelbrug' uit de negentiende eeuw. Destijds was het de Leuvense landschapsarchitect Lieven Rosseels die de markante leuning, in een soort boomtakkenvorm, bedacht voor Breda.

In de jaren vijftig, zo weet erfgoedkenner Laurens Siebers, werd de knuppelreling vervangen door een ijzeren leuning. Tot in het midden van de jaren negentig landschapsarchitect Michael van Gessel het Valkenberg opnieuw ontwierp. ,,Hij kwam met de rode brug", zegt Siebers. ,,Een brug die qua ontwerp een kopie is van die van Rosseels, maar waarvan de boog over het water, gewoon de metalen brug is uit 1953. In die zin is het dus een hybride ontwerp."

Monumentaal

De brug is niet monumentaal. ,,Nee hoor", zegt Siebers. ,,Ik zie het als een eigentijdse interpretatie van het negentiende eeuwse origineel." Leuk, aantrekkelijk, grappig rood geverfd, maar in de kern: ,,Toch gewoon een stukje neo-kitsch."

Het materiaal van de leuning is beton. Gegoten in mallen. Die zijn waarschijnlijk na bijna 25 jaar verdwenen. Breda zoekt nu een aannemer die -ook als de mallen niet meer boven water komen- de reling in vol ornaat kan herstellen. Wanneer aannemer gevonden is, en de brug is gerestaureerd, is nog niet te zeggen.

Voorlopig blijft hij dicht voor parkbezoekers. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda