Robert Smits fotografeert reptielen van héél dichtbij
Een meterslange krokodil met vlijmscherpe tanden kan voor Robert Smits (34) niet dicht genoeg bij zijn lens komen. De amateurfotograaf en oud-student van Avans Hogeschool in Breda maakt de verste reizen en diepste duiken om de onderwaterwereld vast te leggen, met zijn camera als enige bescherming.
"Berekende risico's", zo noemt Robert Smits zijn spectaculaire foto's van de 'American crocodile' in de mangroves van Jardines de la Reina op Cuba. Die nam hij op reis in augustus en duiken intussen her en der op op internationale websites, alsof National Geographic er zich in mengt.
De ogen van het beest piepen net boven het wateroppervlak uit, terwijl zijn bek onder water wijd open gaat en z'n messen van tanden zo Smits' neus kunnen weghappen. Voor de meeste foto's naderde het dier tot op ongeveer 10 centimeter van zijn lens, voor andere scheelde het nauwelijks een páár centimeter. "Het eerste wat je dan ziet, zijn tanden! Maar één van de regels van onderwaterfotografen is: wanneer je dénkt dat je dicht genoeg bent, moet je nog dichter gaan."
Begonnen met kreeftje
Smits groeide op in Denemarken en studeerde in het verleden International Business and Management School en Commerciële Economie aan Avans Hogeschool in Breda. Tegenwoordig woont hij in Kapellen. Zo'n 15 jaar geleden kocht hij zijn eerste serieuze fototoestel. Daarna combineerde hij z'n fotografie met een andere hobby: duiken. En dat begon allemaal... in de Oosterschelde.
"Mijn eerste beeld was dat van een heremietkreeftje. In dat water heb je door het beperkte zicht een minder goed beeld op wat er zich afspeelt. Toen ik vijf jaar geleden voor het eerst naar het Great Barrier Reef in Australië afzakte, ging een volledig andere wereld open: van Napoleonvissen van 2,5 meter tot roggen en haaien, met een zicht van zo'n 30-tal meter."
Hartslag laag houden
Sindsdien hebben weinig wateren en dieren nog geheimen voor de Nederlander en zijn camera, die hem al tussen de 12.000 en 15.000 euro kostte. Groot én klein, want hij doet ook aan macrofotografie van de kleinste onderwaterwezentjes. Maar met een krokodil of haai in zicht, is het zaak de hartslag zo laag mogelijk te houden.
"Dan ben je voor haaien te groot om een prooi te zijn. Rustig blijven is heel belangrijk. Natuurlijk zijn het geen ongevaarlijke beesten, maar ze zijn niet zo gevaarlijk als 'Jaws' ons laat geloven. Vaak komen ze gewoon dichtbij om even te snuffelen, en poolshoogte te nemen van wie er in hun territorium komt."
Bescherming gebruikt Smits niet. "Maar ik doe niets ondoordacht. Ik duik altijd in duo met een andere duiker, en probeer overeen te stemmen met plaatselijke duikgidsen. Enkel met mijn grote camera kan ik mij verdedigen, al wil ik dat tot een minimum beperken. Want je komt in het dier z'n territorium en de natuur verdient alle respect."
Meer op www.robertsmitsphotography.com
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExperts
Met het hele gezin op elkaars lip: waarom vakantie voor echtscheiding kan zorgen
Na de zomer piekt het aantal relatiebreuken. Wat veroorzaakt een vakantiescheiding? En kun je voorkomen dat je huwelijk verongelukt tijdens je vrije dagen? Experts leggen uit en geven tips. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
PREMIUM
Overlast bootjesmensen op Mark in Breda aangepakt: ‘Er zijn mensen die in onze achtertuin wildplassen’
BREDA - In de strijd tegen overlast van waterrecreanten op een deel van de Mark in het Ginneken zijn op het water bij de Duivelsbruglaan vijf boetes uitgedeeld. Omwonenden zijn blij dat er iets wordt gedaan. ,,Soms staan ze opeens in je achtertuin.’’ -
PREMIUM
Wijkjury, nieuwe ogen in het theater: ‘Te gek om de magie te mogen ontdekken’
BREDA - Kan een theatervoorstelling iemands leven veranderen? Vraag het aan Sacha van Maastricht, lid van de Bredase Wijkjury. ,,De zaal wordt donker, de gordijnen gaan open… Magisch! Ik wist niet dat theater me zó zou raken.” -
Droogte leidt ook in Breda tot keuzes: als eerste krijgt eenjarige perkplant geen water meer
BREDA - Als de droogte doorzet, dan komt er een moment dat sommige planten in de openbare ruimte van Breda geen water meer krijgen. De eerste die bij gebrek aan water aan de beurt zijn, zijn eenjarige perkplanten. Ook groeit het risico dat takken spontaan uit bomen vallen.
-
PREMIUM
Buitenlandse truckchauffeurs zien af in de hitte: ‘Liever doorrijden in airco, stoppen is een hel’
HAZELDONK/ROOSENDAAL - Hoe vrachtwagenchauffeurs deze hete periode doorstaan? Ontmoet op Hazeldonk Vitalii Cherniaiev: weinig kleding, soep uit eigen land, water en optimisme. Organisaties als VVN en de FNV maken zich zorgen. -
oproep
Op welke manier probeer jij geld te besparen? Deel jouw tips met andere Brabanders
De koopkracht daalt en boodschappen worden alsmaar duurder. Met koudere maanden in het vooruitzicht zijn de stijgende gas- en energieprijzen voor veel Nederlanders nog een extra probleem. Vandaar deze oproep: deel jouw bespaartips met anderen. -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.”
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer