Volledig scherm
Hoofdringmeester Nico van den Buys. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

Ringmeester bij Tuigpaarden Gala Chaam heeft bolhoed als wapen

CHAAM - In stemmig donker kostuum met stropdas en bolhoed. Zo acteert Nico van den Buys (60) zondag weer als hoofdringmeester op het dertigste Tuigpaarden Gala Chaam. 

Ook als eventueel de mussen vanwege de hitte dood van de daken vallen. Dat geldt overigens ook voor de omroeper en de juryleden. ,,Terecht” vindt Van den Buys. ,,Het is traditie en de rijders zijn ook allemaal netjes in het pak. Met bolhoed. Dan kunnen officials niet achterblijven.”

Kilometers maken

Bij paardensportvereniging Trouwe Kameraden heeft men alles in huis uit eigen opleiding: omroepers, ringmeesters, juryleden. Nico van den Buys draait al heel wat jaren mee. Steeds weer kilometers maken. ,,Op goed schoeisel’’, merkt de Chaamse schoenwinkelier lachend op. 

De ringmeester zorgt dat alles ordentelijk verloopt in de hoofdpiste waarin op Gala-dag ruim tweehonderd paarden hun opwachting maken. De bolhoed is daarbij zijn enige wapen. 

Quote

Het is traditie en de rijders zijn ook allemaal netjes in het pak. Dan kunnen officials niet achterblij­ven

Nico van den Buys

Als een verkeersagent regelt hij het rijtuigenverkeer. ,,Het van hand veranderen (halfkoers van rijrichting veranderen, WvG) is het moeilijkst. Als het veld uiteen ligt rijden ze ook achter je rug. Dat is link. Het is constant opletten. Maar ik ben nog nooit aangereden.’’

Incidentje

Eén incidentje herinnert hij zich. ,,Een koetsier was het niet eens met de plaats die de jury hem had toegewezen. De spanning liep zo hoog op dat hij met zijn zweep tegen mijn bolhoed sloeg. Wijselijk bood hij later zijn excuses aan.” 

Quote

Een koetsier was het niet eens met de plaats die de jury hem had toegewezen. De spanning liep zo hoog op dat hij met zijn zweep tegen mijn bolhoed sloeg

Nico van den Buys

Op het Gala presenteert men vanaf 09.30 uur een non-stopprogramma met 35 rubrieken. Met daarin alle rassen paarden en pony's. Het Open Chaams kampioenschap is uniek. Puur voor recreanten. Iedereen die over een karretje en een pony of paard beschikt kan meedoen. 

Ook de Belgische trekpaardshows heeft Van den Buys onder zijn hoede. De bliksemschichten onder de menners uit de verre regio strijden om de eretitel Ben Hur 2019. ‘Volle pantoffel’ in het mennersjargon.

In samenwerking met indebuurt Breda