Volledig scherm
Molenstraat in Zundert. Foto Google Street Maps

Rijrichting van Molenstraat in Zundert omgedraaid

ZUNDERT Natuurlijk, de ondernemers uit de Zundertse Molenstraat hadden het liefst gehad dat hun straat vanuit twee richtingen toegankelijk bleef. ,,Maar dat was politiek niet haalbaar", weet voorzitter Frank van de Klundert van de Ondernemersvereniging Zundert Centrum. Toch is Van de Klundert tevreden. ,,Het wordt weliswaar eenrichting, maar de rijrichting is omgedraaid. Niet meer van Wernhout naar Rijsbergen, maar andersom. Dat is fijner."

Op het gemeentehuis van Zundert knikken de wethouders Piet Utens (economie) en Johan de Beer (verkeer) instemmend. Ze vertellen: ,,Na overleg met de betrokkenen en na verkeerstellingen, leek een rijrichting vanuit Rijsbergen beter."

Tussen de 8000 en 9000 auto's rijden elk etmaal door de Molenstraat. In de ochtend vooral richting Rijsbergen, in de middag andersom. Utens: ,,We begrepen dat veel mensen pas 's middags boodschappen doen." Dat maakt de keus voor een rijrichting vanuit Rijsbergen logisch.

Verblijfsgebied
Zundert wil dat de Molenstraat straks een 'verblijfsgebied' is. Een straat waar fietsers en voetgangers welkom zijn, maar waar de auto te gast is. De Beer: ,,Sinds de randweg er ligt, blijkt nog steeds dat 60 procent van de automobilisten de Molenstraat gebruikt om van A naar B te rijden. Dat verkeer willen we eigenlijk weg hebben."

Om dat voor elkaar te krijgen, komen er meer bochten in de Molenstraat. Bovendien wordt de Prinsenstraat een doorgaande weg.

,,Er ontstaan in de Molenstraat opstoppingen bij de kruising met de Prinsenstraat", zegt De Beer. ,,Dat en de vertragende bochten stimuleren automobilisten om straks de Molenstraat te mijden.

Door de bochten ontstaan meer 'hoekjes' in de Molenstraat waar plaats is voor terrassen. ,,Ook dat maakt dat het een fijner verblijfsgebied wordt", denken de wethouders. Net als het plan om de weekmarkt te verplaatsen van het Nassauplein naar de Markt.

Parkeerplaatsen
Het aantal parkeerplaatsen wordt verruimd van 50 naar 75. ,,Het blijft gratis, met een blauwe zone, maar om parkeren achter en niet in de Molenstraat te stimuleren, overwegen we wel om de tijdslimiet in te perken", zegt De Beer.

Op 9 februari is tussen 16 en 19 uur een informatiebijeenkomst over de plannen. De politiek kijkt op 14 februari of er kan worden ingestemd met de 3 miljoen euro die alles gaat kosten.

Na het corso kan begonnen worden met de aanpak. Die zal gefaseerd verlopen en in 2019 klaar zijn.

In samenwerking met indebuurt Breda