Volledig scherm
© Thinkstock

Restaurant Vandaag geeft overgebleven gerechten mee aan klanten

BREDA - In plaats van eten weg te gooien aan het einde van de avond, gaat restaurant Vandaag de overgebleven gerechten in een speciale koelkast bewaren. Een dag later kunnen klanten na afloop van hun etentje maximaal twee bakjes uit die koelkast mee nemen.

Restaurant Vandaag, dat vestigingen heeft in Breda (Breepark) en Amsterdam, wil daarmee de voedselverspilling tegen gaan. “In het restaurant serveren we elke dag alleen de vers bereide gerechten. Maar als die over zijn en je koelt ze goed, kun je die ook een paar dagen later nog prima eten”, zegt eigenaar Jim Xu.

De gedachte is daarnaast dat klanten de bakjes met eten mee nemen voor mensen die het echt nodig hebben. “Dat hoeft niet per se, maar het zou wel mooi zijn,” aldus Xu.  

Het initiatief draagt de naam ‘Vandaag voor Morgen’ en gaat op 2 februari van start. Volgens Xu wordt jaarlijks meer dan 55.000 ton aan voedsel weggegooid in de horeca. Dat is gelijk aan 83 miljoen borden eten, stelt hij. 

Xu hoopt dat meer restaurants het concept gaan overnemen. Nu kent de horeca (en voedingswinkels) al andere concepten om verspilling tegen te gaan, zoals de app To good to go, waarmee eten wordt aangeboden dat niet wordt verkocht. Mensen kunnen dat dan met korting gaan afhalen. “Dat is op zich een prima app,” zegt Xu. “Wij hebben die ook geprobeerd. Maar omdat wij buiten het centrum zitten, werkte het bij ons niet.”

In samenwerking met indebuurt Breda