Volledig scherm
© Bert Jansen

Rein Welschen krijgt zijn laan in Eindhoven

EINDHOVEN - Oud-burgemeester Rein Welschen van Eindhoven wordt binnenkort geëerd met een straat die naar hem vernoemd wordt: de Rein Welschenlaan. De toegangsweg tot de Brainport Industries Campus krijgt deze zomer de naam van de oud-burgemeester.

De Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu (PvdA) maakte dat vrijdagochtend bekend. Daarmee geeft het Eindhovense gemeentebestuur gehoor aan een oproep van een grote groep Eindhovenaren. Zij ondersteunden daarmee oud-PvdA-wethouder Mary Fiers, die op Facebook een actie was begonnen.

Rein Welschen was burgemeester van 1992 tot 2003. Hij overleed in 2013. De regels schrijven voor dat iemand 10 jaar dood moet zijn voordat er een straat naar hem of haar vernoemd mag worden.

Uitzondering
Vanwege de grote betekenis van Welschen voor de stad Eindhoven maakt het college van B & W nu een uitzondering op die regels. De oud-burgemeester was in de jaren 90 een van de grondleggers van het latere - en nu zo succesvolle - Brainport, het samenwerkingsverband tussen de 21 gemeenten in Zuidoost-Brabant, het bedrijfsleven en het onderwijs. 

Geboren Bredanaar Welschen (PvdA) was vanaf 1974 raadslid en tussen 1978 en 1987 wethouder in Breda. 

Toen hij in het najaar van 2013 op 72-jarige leeftijd overleed, werd de afscheidsdienst ook in de Baroniestad gehouden. 

In samenwerking met indebuurt Breda