Onder toezicht van de politie en de brandweer oefent de reddingsbrigade op de Galderse Meren met drenkelingen.
Volledig scherm
Onder toezicht van de politie en de brandweer oefent de reddingsbrigade op de Galderse Meren met drenkelingen. © Pix4Profs / Edwin Wiekens

Reddingsbrigades Breda en Rijen hoeven minder vaak in actie te komen

De reddingsbrigades van Breda en Rijen moesten de afgelopen zomermaanden 89 keer in actie komen. Vorig jaar was dit nog 117 keer. Dat komt volgens de reddingsbrigade door een minder mooie zomer.

In de zomermaanden bemannen de brigades van Breda en Rijen de twee reddingsposten aan de Asterdplas en de Galderse Meren. Dat deden ze dit jaar met 44 vrijwilligers, allemaal opgeleid tot lifeguard via de opleidingslijn van Reddingsbrigade Nederland. Zij moesten het afgelopen seizoen in totaal 89 acties uitvoeren. In de meeste gevallen ging het om het verlenen van eerste hulp. Er vonden vijf grotere reddingsacties plaats.

Minder mooie zomer

Vorig jaar moesten de lifeguards nog 117 keer in actie komen. Marcel Huijbrechts, lid van de commissie die toezicht houdt op de reddingsbrigades, zegt dat dit komt vanwege een minder mooie zomer. ,,Dit jaar zakte de zomer in augustus al een beetje in. Dan gaan er minder mensen naar het strand en hoeven wij de reddingsposten minder te bemannen. Zo kom je uiteindelijk op minder reddingsacties uit", aldus Huijbrechts.

Nu hebben ze het seizoen afgesloten met een evaluatie. Er werd gesproken over de reddingsacties, de samenwerking met de gemeente, de tests die gedaan zijn met een 'rescue board' op de Galderse Meren en het profijt van de trainingen.

Nieuwe leden opleiden

In de winter zullen de reddingsbrigades zich richten op evenementbewakingen en het opleiden van nieuwe leden in het zwembad. De reddingsbrigade is altijd op zoek naar vrijwilligers. Aanmelden kan via de website van reddingsbrigade Breda.

In samenwerking met indebuurt Breda