Volledig scherm
Auto ingebouwd door steiger © J. Schouten

Rechtszaak rond rampzalige renovatie

BREDA - Een voormalig bewoner van een flat aan de Epelenberg in Breda, J. Schouten, spant een rechtszaak aan tegen verhuurder WonenBreburg vanwege een 'rampzalige renovatie', zoals hij die beschrijft. 

En hij niet alleen.  Zijn voormalige bovenbuurman aan de Epelenberg, Khezri Jawadi en achterbuur Patrick, die liever niet met zijn achternaam in de krant wil, geven aan waarom zij niet tevreden zijn met de wijze waarop de renovatie, of het 'groot onderhoud' zoals WonenBreburg het noemt, wordt aangepakt. 

Lijst klachten

De lijst aan klachten is lang: de communicatie richting huurders is niet goed (berichtgeving komt te laat), huurders moeten het weken zonder eigen douche, gas, toilet, water en verwarming stellen (voor de hele flat is op 300 meter afstand een tijdelijke natte cel gecreëerd),  overal ligt stof, iedereen kan vrij woningen in- en uitlopen (waardevolle goederen zijn niet verzekerd), asbest wordt in aanwezigheid van bewoners verwijderd en open en bloot bij de afvalcontainer gezet en er wordt - zo bewijzen foto's - niet veilig gewerkt. 

De huur moet al die weken dat de huurders in de troep zitten gewoon doorbetaald worden, maar er is wel een dagvergoeding van 37 euro per dag dat de bouwvakkers echt bínnen zijn. Als alles klaar is volgt een huurverhoging van negen euro per maand. 

'Dreigbrief'

Bewoners die klagen, of niet meteen instemmen met het te plegen onderhoud, krijgen direct een door hen als intimiderend ervaren brief van een advocaat in de bus. Patrick: "Toen ik hoorde dat WonenBreburg in mijn huis aan de slag wilde, heb ik gemaild dat ik daar in verband met mijn gezondheid - luchtwegklachten - niet aan mee wilde werken. In plaats van dat ze me even belden om samen een oplossing te zoeken viel direct een dreigbrief van een advocaat op de mat. Als ik de werklui niet binnen zou laten, dan zou ik aansprakelijk worden gesteld voor de schade."

Jawadi, die voor zijn werk nachtdiensten draait, hoest onophoudelijk. Hij heeft zelf strips en plastic geplakt om het stof uit zijn woon- en slaapkamer te houden.  Zijn vrouw logeert al weken bij de vriendin van een collega. Hij is thuis omdat hij konijn Shila niet alleen wil laten in de troep en de herrie. Hij heeft tijdelijk een straalkacheltje (de dure stroom moet hij zelf betalen) en een kookplaatje gekregen. Schade die bouwvakkers hebben aangericht aan plinten en kozijnen moet hij net als andere bewoners zelf, op eigen kosten, herstellen. Hij wordt gek van de herrie. Maar het huis staat de hele dag open voor de bouwmannen, dus weg gaan is geen optie. De drie heren zijn het roerend met elkaar eens: "Zo ga je niet met huurders om." 

Quote

Zo ga je niet met huurders om'.

Huurders WonenBreburg Schouten, Jawadi en Patrick

Schouten is de 'ellende' voor geweest, heeft de huur buitenrechtelijk ontbonden en huurt nu tijdelijk particulier, voor 550 euro extra per maand. Die kosten wil hij terug van WonenBreburg, alsmede een verhuiskostenvergoeding van 5910 euro: "Die zijn ze wettelijk verplicht te betalen, want dit is geen groot onderhoud, maar een renovatie. Schouten stapt daarom naar de rechter: "Voor mij is dit een principekwestie."  

Volgens woordvoerder Claudia Vleeschhouwer van WonenBreburg is de aannemer op de helft met het werk aan de driehonderd flats in de Epelenberg. Er zijn bij de corporatie nauwelijks klachten bekend en ook Patrick zou volgens de opzichter hebben aangegeven dat hij enthousiast is over het resultaat. Als de problemen waren gemeld, dan was in overleg een oplossing gezocht, zegt Vleeschhouwer. Over de klacht van Patrick zegt ze: "Die meneer wilde niet meewerken, dus dan zoeken we een oplossing. Het onderhoud moest doorgang vinden." 

Een klacht over onveilig werk is volgens Vleeschhouwer gemeld aan de Arbeidsinspectie. "Die zijn geweest en alles was in orde", zegt zij. Dat asbest op onveilige wijze zou zijn afgevoerd is volgens de woordvoerster, die zich baseert op informatie van de opzichter, onbestaanbaar. 

Quote

Arbeidsin­spec­tie is geweest en alles was in orde.'

Claudia Vleeschhouwer, WonenBreburg

Volgens WonenBreburg is er sprake van een combinatie van groot onderhoud (het meeste werk) en een renovatie (een klein deel van het werk). Die renovatie leidt tot een woningverbetering en daarom wordt de huur verhoogd, zegt Vleeschhouwer. Het antwoord op de vraag of huurders, die vertrekken, ook recht hebben op een verhuiskostenvergoeding, moet ze schuldig blijven. 

Volledig scherm
Bewijs 'asbestdumping', volgens bewoners © J. Schouten
Volledig scherm
Onveilig werk. © J. Schouten
Volledig scherm
Stof in de huizen © J. Schouten
Volledig scherm
Toiletpot geeft steun © J. Schouten
Volledig scherm
Stof in de huizen © J. Schouten
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda