In de publiekshal van het gerechtsgebouw in Breda ligt het condoleanceregister ter nagedachtenis aan Derk Wiersum.
Volledig scherm
PREMIUM
In de publiekshal van het gerechtsgebouw in Breda ligt het condoleanceregister ter nagedachtenis aan Derk Wiersum. © Pix4Profs/Casper van Aggelen

Rechtbank Breda opent condoleanceregister voor doodgeschoten Derk Wiersum: ‘Aanslag heeft mij gesterkt als advocaat’

BREDA - De plek is niet toevallig gekozen: onder het beeld van Vrouwe Justitia. ,,Of liever vóór het beeld van Justitia, wij staan voor rechtsbijstand en voor de rechtsstaat”, verklaart  Lex Lensink, deken van de Orde van Advocaten de plaats van het condoleanceregister. ,,In de openbaarheid, in de publieke hal van het gerechtsgebouw, niet in een hoekje of in een advocatenkamer".

,,Advocaten zijn trots op hun vak”, zegt een jonge advocaat die donderdagmiddag binnenloopt voor een bijeenkomst in het gerechtsgebouw te Breda. Om stil te staan bij hun  doodgeschoten collega, advocaat Derk Wiersum. Een gezamenlijk initiatief van de Orde,, de Hoofdofficier van Justitie en de President van de rechtbank. ,,Wij moeten voor elkaar opkomen", zegt een jonge advocate. ,,Als een van deze drie pijlers wegvalt onder de rechtsstaat, bestaat de rechtsstaat niet meer". 

In samenwerking met indebuurt Breda