Het riool onder het schoolakkerplein word gecontroleerd met behulp van een robot dat door de rioolbuis rijdt. Via een camera word gekeken of er lekkages of beschadigingen zijn.
Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs
Volledig scherm
Het riool onder het schoolakkerplein word gecontroleerd met behulp van een robot dat door de rioolbuis rijdt. Via een camera word gekeken of er lekkages of beschadigingen zijn. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs

'Rattenriool' Ginneken: 'Straks moet ik duizenden euro's gaan betalen'

BREDA - In de lente van 2018 moet blijken wie de kosten voor de aanpak van het riool in het Ginneken gaat betalen. Woningeigenaren maken zich zorgen, maar er heerst ook opluchting. 

,,Ik ben particulier, straks moet ik duizenden euro's gaan betalen!", zegt een bewoonster van de Keermanslaan. ,,We zijn fel", zegt ze. ,,De problemen spelen hier al zo lang, pas nu komt er een reactie."

Gisteravond organiseerde de gemeente samen met woningcorporatie WonenBreburg een inloopavond in Gemeenschapshuis Vianden. In omliggende straten wordt al jaren geklaagd over ratten. Reden voor de gemeente en de woningcorporatie om onderzoek te doen naar de staat van de riolen in de Bavelselaan, Van Brechtstraat, Sint Laurenslaan, Viandenlaan, Schoolakkerplein, Vogelenzanglaan, Keermanslaan en Kerkhofweg. Want mogelijk bewegen de knaagdieren zich via het rioolstelsel onder de grond.

Kwaliteit

Tijdens het onderzoek zijn er geen ratten aangetroffen. ,,Dat betekent niet dat ze er niet zijn", stelt Bas Hoefeijzers van de gemeente. Ratten of niet, de kwaliteit van de buizen vormt een probleem. ,,De staat van de riool is matig te noemen. Dat de buizen aangepakt moeten worden, staat buiten discussie."

Ratten, stockphoto.
Volledig scherm
Ratten, stockphoto. © ANP

Het stelsel is complex: ,,In de jaren veertig, toen deze huizen gebouwd werden, zijn alle schuren en keukens aangesloten op het riool, met leidingen door de tuin."

De buizen lopen door de tuinen van ongeveer driehonderd huishoudens. Hoefeijzers spreekt van een driehoek aan betrokkenen: ,,Het is een ingewikkelde situatie, want het zijn voornamelijk huurwoningen van WonenBreburg, maar tien procent van de huizen is in particuliere handen." Dichtgooien is geen optie, want de riolen zijn nog in gebruik. ,,We overleggen nu met WonenBreburg hoe we dit gaan oplossen en wat de rol van particulieren hier in is. Misschien dat een rechter hierover moet oordelen, maar we proberen er eerst met elkaar uit te komen."

Geld

Onder buurtbewoners zijn er zorgen, zoals bij de bewoonster van de Keermanslaan. ,,Ik had ratten op zolder, in de tuin. Na jaren staat er iets te gebeuren. Ik ben bang dat dit de woningeigenaren veel geld gaat kosten."

Maar er heerst ook opluchting. ,,Er wordt nu wel eindelijk iets aan gedaan." Buurtbewoonster Leentje van den Berg: ,,Ik ben er al 31 jaar mee bezig . Ik ben blij dat de gemeente en WonenBreburg met elkaar om tafel gaan, een oplossing komt dichterbij."

Maanden

Hoe lang de werkzaamheden in beslag zullen nemen? Hoefeijzers vindt het lastig er een uitspraak over te doen. ,,Normaal zou dit een paar maanden in beslag nemen. Maar nu lopen de buizen onder schuttingen, onder vijvers en tuinen."

In de lente van 2018 willen de gemeente en WonenBreburg een oplossing hebben voor het probleem.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda