Het riool onder het schoolakkerplein word gecontroleerd met behulp van een robot dat door de rioolbuis rijdt. Via een camera word gekeken of er lekkages of beschadigingen zijn.
Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs
Volledig scherm
Het riool onder het schoolakkerplein word gecontroleerd met behulp van een robot dat door de rioolbuis rijdt. Via een camera word gekeken of er lekkages of beschadigingen zijn. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs

Rattenoverlast in het Ginneken: 'rattenriool' moet op de schop

BREDA - Het rioolstelsel in het Ginneken is volgens de gemeente ‘in een matige staat’. Het gehele stelsel moet daarom vervangen worden. Vraag blijft nu wie voor die kosten gaat opdraaien.

Ratten, stockphoto
Volledig scherm
Ratten, stockphoto © Marcel Antonisse

Al jaren is er sprake van rattenoverlast in een deel van de Bavelselaan, Van Brechtstraat, Sint Laurenslaan, Viandenlaan, Schoolakkerplein, Vogelenzanglaan, Keermanslaan en Kerkhofweg in het Ginneken. In maart en april volgde er een groot onderzoek: een aannemersbedrijf moest met een camera zo’n vier kilometer aan buizen qua ligging, werking en staat in kaart brengen, inclusief de buizen in achtertuinen. Het bleek niet afdoende: een onderzoek in juli moest meer informatie geven over de huisaansluitingen op het hoofdriool.

Ratten

Uit de onderzoeken blijkt dat het hele rioolstelsel binnen enkele jaren vervangen worden. Alle riolen zijn nog in gebruik. ,,Op verschillende plekken zitten er gaten in het riool”, laat de gemeente weten . ,,Hierdoor kunnen ratten zich mogelijk verplaatsen.” Hoewel er al jaren geklaagd wordt over de knaagdieren, werd er opvallend genoeg niet één rat aangetroffen tijdens de rioolstudie.

Hoe het nu verder moet is nog een raadsel. Het gaat om een complexe situatie stelt de gemeente, omdat bijna iedere woning op een andere wijze is aangesloten op het riool. Daarnaast is er een mix van huizen: zowel de huurwoningen van WonenBreburg als koopwoningen maken gebruik van het riolenstelsel. Wat het vervangen van het riool moet gaan kosten is nog niet bekend, laat een gemeentewoordvoerder weten. 

Interessanter nog is wie gaat opdraaien voor de kosten. Is het de woningcorporatie die ervoor in de buidel moet tasten of neemt de gemeente de kosten voor haar rekening? En moeten huiseigenaren in de wijk nu de portemonnee trekken? Dat is nog niet duidelijk. De woningcorporatie en de gemeente zijn daar op dit moment nog over in gesprek. Het is daarom nog niet mogelijk om 'vooruit te lopen op de vervolgstappen', meldt de gemeente. Pas in 2018 komt hier meer helderheid over. 

Informatieavond

De gemeente organiseert, samen met WonenBreburg, een inloopavond over de stand van zaken. Die vindt plaats maandag 13 november tussen 17.00 uur en 19.00 uur in gemeenschapshuis Vianden aan de Viandenlaan 5. Dan kunnen mensen vragen stellen over de resultaten van de onderzoeken. 

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda