Volledig scherm
Rapper Ismo in een videoclip. © YouTube

Rapper Ismo toch veroordeeld

BREDA – De Bredase rapper Ismo is toch veroordeeld. Nadat de rechtbank in Breda hem vorig jaar vrijsprak van beledigingen van homo’s en joden, heeft het gerechtshof heb dinsdag wel veroordeeld. De rapper moet 1.500 euro betalen.

Ismo schreef in zijn nummer Eenmans twee zinsneden die slecht vielen. ‘Ik haat die fucking joden nog veel meer dan de nazi’s’ en ‘Flikkers geef ik geen hand’. 

De rechtbank in Breda vond bij die laatste zin in de rest van de tekst voldoende duidelijk worden dat geen homo’s werden bedoeld. Het gerechtshof is het daar totaal niet mee eens. 

Ismo heeft in die zin volgens het hof ‘bewust gekozen voor het beledigende en confronterende karakter van de zin en misbruikt hij de vrijheid van artistieke expressie om beledigingen te uiten.’’

Ook de tekst over joden vindt het hof beledigend. Het hof oordeelt: ‘De uitlating is niet functioneel en verliest door de context het beledigende karakter niet.’ Ook hier stelt het hof dat Ismo zijn artistieke vrijheid heeft misbruikt om te beledigen.

1500 euro boete

Tegen de rapper was ook door het Openbaar Ministerie twee weken geleden al een boete van 1500 euro geëist. Die zal hij makkelijk kunnen ophoesten. Het proces heeft de artiest namelijk geen windeieren gelegd. Zijn raps worden op Youtube nog altijd miljoenen keren bekeken en ook op Spotify wordt zijn laatste album De Waarheid 2 miljoenen keren beluisterd. 

Op dat album staat het bewuste nummer Eenmans 3.0. Een derde versie van het nummer, waarin ook de zin over homo’s nog wel zit, maar die over joden is geschrapt.

De rapper moet ook de bewuste clip van Youtube verwijderen.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda