Volledig scherm
De bouw van een distributiecentrum in Roosendaal in 2016. © Edmund Messerschmidt / Het Fotob

Raamloze doos bedreigt Brabants uitzicht

BREDA - De snelle groei van het aantal ‘dozen’ langs de snelwegen bedreigt het Nederlandse landschap. Vooral in Brabant dreigt massale ‘verdozing’, want daar groeit het aantal distibutiecentra explosief.

Dat zegt het College van Rijksadviseurs, waar ook Rijksbouwmeester Floris Alkemade deel van uitmaakt.

Quote

Met name de super oversized distribu­tie­cen­tra, ook wel XXL DC’s genoemd, zijn populair.

College van Rijksadviseurs

Om te kijken wat de impact is van deze ontwikkeling, start het college een onderzoek naar de ‘verdozing’. ,,Het aantal distributiecentra en datacentra is de laatste jaren explosief gegroeid. Met name de super oversized distributiecentra, ook wel XXL DC’s genoemd, zijn populair. Met oppervlaktes van zo’n 40 duizend vierkante meter of meer staan ze als enorme, raamloze dozen in het landschap’’, aldus de Rijksadviseurs.

Intussen is datzelfde landschap wel belangrijk voor recreatie, natuur, maar ook als voorwaarde voor bedrijven om zich ergens te vestigen. Bovendien is elke vierkante meter volgens het college hard nodig voor de verduurzaming van de landbouw.

De groei zet door

De snelle groei van de XXL DC’s is het meest zichtbaar in Noord-Brabant. Begin 2017 telde Nederland maar liefst 28 miljoen vierkante meter aan logistiek vastgoed. Die groei zet door. Het totale vloeroppervlak van de distributiecentra is de afgelopen vijf jaar met twintig procent gestegen, mede veroorzaakt door de groeiende populariteit van het online shoppen. Naast distributiecentra groeien ook mega-kassencomplexen en datacenters, zoals het Google datacenter in de Eemshaven. Door de groei van online dataverkeer zal naar verwachting ook het oppervlakte aan datacenters verdubbelen in de komende jaren.

In samenwerking met indebuurt Breda