Volledig scherm
Geert Ulijn, Corry van Erven en Jan Meelker. Alle drie bewoners van L'air Pur. Ze strijden voor een dubbelbestemming van wonen én recreëren voor alle bewoners van het park, maar het college van Baarle-Nassau ziet er weinig in. © BN DeStem

Raadsleden bezoeken L’Air Pur: ‘Hopelijk brengt het de discussie op gang’

wonen op vakantieparkBAARLE-NASSAU - Een dubbelbestemming van recreëren én wonen voor park L’Air Pur: het college van Baarle-Nassau ziet het vooralsnog niet zitten. De coöperatieve VVE op het park zit vol vragen. Gemeenteraadsleden kwamen vanmiddag een kijkje nemen op het park. 

Geen verdere verkenning naar dubbelbestemming. Onverteerbaar, vindt Geert Ulijn, voorzitter van de VVE op het park. Straks komen er mensen op straat te staan, klinkt het. ,,Het college heeft een besluit genomen, maar op basis waarvan?”

Wat is er aan de hand? Op L’Air Pur staan 341 huisjes, waarvan ongeveer een derde permanent wordt bewoond. Dat wordt sinds 2005 gedoogd. Voor hen geldt wel een ‘uitdoofbeleid’: als er mensen vertrekken, mogen er geen mensen meer in komen die ook het hele jaar door in de bungalows wonen.

Alhoewel… Ulijn schat dat er zo’n vijftig huizen zijn waar mensen alsnog permanent verblijven. De VVE strijdt voor een dubbelbestemming, die recreëren en wonen mogelijk maakt op het park. Maar, maakte het college van Baarle deze week bekend: ‘geen kansen’ voor een dubbelbestemming. Dat blijkt uit een rapport van Antea Group. Een conclusie die al vaker klonk.

Ongelijkheid

Op uitnodiging van de VVE togen gemeenteraadsleden naar het park. Om te luisteren naar Ulijns betoog. Kosten kunnen het probleem niet zijn, benadrukt hij: ,, ,,We hebben ons eigen milieupark, infrastructuur… Als coöperatie betalen we alles zelf. Wat belet de gemeente, als het hen toch niks kost, om een dubbele bestemming toe te laten? Er liggen verschillende rapporten die laten zien dat een dubbele bestemming hier haalbaar is.”

Volledig scherm
De Vereniging van Eigenaren op recreatiepark L'air Pur in Baarle-Nassau strijdt al jaren voor permanent wonen. © Jan Meelker

Hij spreekt van rechtsongelijkheid: ,,Bij andere parken, zoals Patersven (Wernhout, red.), gebeurt het ook. Waarom hier dan niet?”. Daarnaast: ,,Deze situatie wordt al veertig jaar gedoogd.”

Afwegen

Het laat Karel Kerremans, oud-wethouder en raadslid van coalitiepartij BAARLE!, niet onberoerd. Dat terwijl zijn fractie bijvoorbeeld tijdens de verkiezingen juist tegen de dubbelbestemming was. ,,Maar als we de plank hebben misgeslagen, dan moeten we daar naar kijken. We moeten de argumenten tegen elkaar afwegen. Ik ben namelijk ook heel benieuwd naar de motivatie van het college.”

Bewoner Ulijn benadrukt: het park voorziet in een behoefte. ,,In Nederland is een groot tekort aan starters- en seniorenwoningen. Hier hebben we er tig.” 

Quote

In Nederland is een groot tekort aan starters- en seniorenwo­nin­gen. Hier hebben we er tig.

Geert Ulijn, Voorzitter coöperatie VVE L’Air Pur

Iets dat raadslid Thomas Adams van oppositiepartij CDA beaamt: ,,Ik ken best veel starters die hier begonnen zijn. Die bouwden hier hun bestaan op, spaarden, en gingen daarna bijvoorbeeld op zoek naar een huis in het dorp.”

Mitsen en maren

Mocht de permanente bewoning er af gaan vreest Ulijn voor aftakeling. ,,Stel: huizen komen leeg te staan. Of straks komt hier een grote concentratie aan arbeidsmigranten te wonen. Dan verloedert het park.”

Jos Rijvers (Fractie Ulicoten) noemt het bezoek ‘verhelderend’. Extra kosten voor de gemeente waren zijn voornaamste zorg bij een dubbelbestemming. Die zorgen zijn met het bezoek grotendeels weggenomen. ,,We moeten de mitsen en maren natuurlijk tegen elkaar afwegen, maar we staan er voorzichtig positief in.”

Ulijn en de andere bewoners hopen dat het bezoek de raadsleden aan het denken zet. En: dat er een discussie op gang komt over de dubbelbestemming. Hij is van plan om komend jaar ook de provinciale fracties uit te nodigen. ,,We wachten af wat de provincie doet. Als zij ruimte laten om de dubbelbestemming toch toe te staan, dan zouden we naar de Raad van State kunnen stappen.”

Quote

We staan er voorzich­tig positief in.

Jos Rijvers, Fractie Ulicoten

In samenwerking met indebuurt Breda