Volledig scherm
Poolse arbeiders werken in de regio voornamelijk op het platteland. © Van Assendelft

Raad van State: deur op een kier voor huisvesting arbeidsmigranten op eigen terrein

BREDA - Door de uitspraak van de Raad van State lijkt de optie voor boeren om arbeidsmigranten op eigen terrein te huisvesten onder druk komen te staan.

De raad heeft een streep gezet door het plan van de gemeente Breda om boeren toe te staan maximaal 120 seizoenswerkers op het eigen erf onder te brengen.

De uitspraak heeft mogelijk grote gevolgen, niet alleen voor Breda maar ook voor de rest van West-Brabant waar de land- en tuinbouwsector al jarenlang schreeuwt om extra seizoenskrachten uit de voormalige Oostbloklanden.

Toch, zegt woordvoerster Wendy van der Sluis van de Raad van State, blijven er echter wel mogelijkheden voor gemeenten om vergunningen af te geven voor huisvesting van grote groepen arbeidsmigranten op het boerenerf. Mits gemeenten het anders aanpakken dan de gemeente Breda heeft gedaan.

Van der Sluis: ,,De gemeente Breda wilde zomaar agrarische bedrijven toestaan grote aantallen arbeidsmigranten op het eigen terrein te huisvesten. Zonder dat daar gedegen onderzoek naar de gevolgen voor de omgeving aan vooraf was gegaan. Daarvan heeft de Raad van State gezegd dat dat niet kan. Als dat wel gebeurt zijn er zeker mogelijkheden.’’

In samenwerking met indebuurt Breda