Volledig scherm
De Bavelselaan, gezien vanaf de Allerheiligenweg. © Hélène Schenk

Raad van State buigt zich over bomenkap Bavelselaan: wat speelt er precies?

BREDA - Het overgrote deel van de bewoners van de Bavelselaan is het 'spuugzat'. Enkele buren houden het werk aan de straat al meer dan zes jaar tegen. Morgen is mogelijk de allesbeslissende hoorzitting bij de Raad van State. Wat speelt er precies? 

,,Begrijp ons goed. Wij willen de bomen ook behouden, maar in de loop van dit proces zijn we erachter gekomen dat ze niet kunnen blijven staan", vertelt Els Froger. Samen met Janhenk van Berkel en Willem Nagtzaam praat ze namens een groot deel van de Bavelselaan. ,,We moeten niet aan één boom denken, maar aan de toekomst van heel dit historisch lint."

'Het riool staat op springen'

We gaan terug naar eind 2011. Gemeente Breda organiseert een informatieavond. Het riool dateert uit 1955 en moet vervangen worden. Er wordt besloten om ook de water- en gasleiding aan te pakken. Maar door de bomen en hun wortels is er geen ruimte in de grond voor de werkzaamheden. En door enkel de boomwortels te verwijderen, is de kans groot dat de bomen omvallen bij een zuchtje wind. Conclusie: de bomen moeten worden gekapt.

Na de informatieavond in 2011 zijn er enkele bezwaarmakers tegen de kap. Die gaan met de gemeente en de klankbordgroepen uit de straat om de tafel zitten waarna de gemeente het plan aanpast. Daarna zijn er geen bezwaarmakers meer.

Daaropvolgend presenteert de gemeente de materialen die gebruikt gaan worden. ,,Tijdens die presentatie hoorden we dat er één iemand alles tegen wil houden, maar diegene zocht geen benadering met de klankbordgroep. Die was ook nog niet eerder een bezwaarmaker", vertelt Van Berkel.

Vervolgens volgen er informatieavonden waar boom- en rioolspecialisten vertellen dat het kappen van de bomen wel degelijk nodig is om de werkzaamheden uit te voeren. Van Berkel: ,,Het rioolsysteem staat op springen, het kan niet anders. Het is vijf voor twaalf."

Steekt de vleermuis een stokje voor de bomenkap? 

Halverwege 2015 wordt voor het eerst een kapvergunning aangevraagd. Er wordt bezwaar gemaakt door een aantal bewoners. De straat zou volgens hen een landingsbaan voor vleermuizen zijn. De gemeente stelt een onderzoek in en aan de hand daarvan worden er in de buurt vleermuiskasten geplaatst.

Maar daar gaat een bezwaarmaker niet mee akkoord. In de omgeving van de Bavelselaan vliegen beschermde vleermuissoorten. Daarom zijn die speciale kasten geplaatst. Om toch de bomen te mogen kappen, heeft de toenmalige staatssecretaris van Economische Zaken een ontheffing verleend aan de gemeente. De bezwaarmaker kwam in beroep bij de rechtbank, maar die verklaarde het beroep ongegrond. Nu is ze in hoger beroep gegaan bij de Raad van State en die behandelt dit morgen.

De tweede zaak die morgen bij de Raad van State behandelt wordt, gaat over het aantal te kappen bomen. De gemeente wil er in totaal 133 kappen. Van die 133 mogen er 22 niet zonder vergunning gekapt worden, want dat zijn beschermde bomen en die staan op de bomenkaart. Volgens de tegenstanders moeten er meer bomen op de bomenkaart staan. De Raad van State buigt zich hierover. 

Wortelopdruk zorgt voor botbreuken 

Ondertussen geldt er een 'acuut valgevaar' in de straat. Onlangs zijn er diverse mensen gevallen door de worteldruk van de bomen. Het resultaat: botbreuken en hoofdwonden. Daardoor wil de gemeente de herstelwerkzaamheden zo snel mogelijk oppakken, maar daar is wederom een stokje voor gestoken door enkele nieuwe bezwaarmakers.

Wie dat zijn? De drie bewoners aan tafel hebben het idee dat er maar één persoon achter zit. Froger: ,,En die noemt zichzelf de stichting 'Vrienden van de Bavelselaan', maar waar haalt ze die naam vandaan?" Zijn wij dan de vijanden, vraagt Van Berkel zich af. ,,Ik zou misschien wel de grootste bezwaarmaker moeten zijn. De prachtige, grote boom voor mijn huis verdwijnt en ik krijg er geen voor terug. Weten die mensen niet wat er gebeurt als de bomen blijven staan? Dan verdwijnt de stoep en wordt een deel van de straat een half verhard pad zonder parkeerplaatsen. En dan vallen de bomen over tien of twintig jaar om en dan komen er geen voor terug", aldus Nagtzaam.

Negentig nieuwe bomen 

Als de bomen nu gekapt worden, komen er negentig voor terug. Wel minder dan de 133 bomen die er nu staan. Van Berkel: ,,Maar er komen ook gebakken klinkers in, de straat wordt versmald om het veiliger te maken en we krijgen bredere trottoirs en parkeerplaatsen. En iedere boom die terugkomt, krijgt veertig kub zand."

Morgen behandelt de Raad van State de twee verzoeken om een voorlopige voorziening. Zo willen de bezwaarmakers de vergunningen tijdelijk schorsen. Tot de inhoudelijke behandeling van de zaken. 

Mocht de kap doorgaan, moet de gemeente haast maken, want het broedseizoen start halverwege maart. Mocht de kap niet doorgaan, gaan de bewoners actievoeren. Van Berkel: ,,Want dit pikken we niet. Het belang van de bomen staat bij de bezwaarmakers boven het belang en de veiligheid van de bewoners. Het is levensgevaarlijk."

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda