Volledig scherm
De kazerne heeft al twee jaar last van bouwtechnische problemen. Foto archief BN DeStem

PvdA: Geen miljoenen voor kapotte gevel brandweerkazerne Breda

BREDA Breda draait in zijn eentje op voor de schade van in totaal 2,4 miljoen euro aan de gevel van de brandweerkazerne.

Aannemer Hurks Van der Linden draagt niet meer dan een ton bij, terwijl architectenkantoor Neutelings Riedijk ‘om niet’, dus voor niks, ‘advies verleend omtrent een nieuwe oplossing’. Dat is het resultaat dat burgemeester Peter van der Velden na lang onderhandelen heeft bereikt, zo liet hij BN DeStem gisteravond weten.De burgemeester zegt dat hij alles uit de kast heeft getrokken om de andere partijen ook aansprakelijk te stellen, maar zonder veel succes.


Het college heeft er volgens Van der Velden ‘voortdurend op gestuurd om de kosten laag te houden en de rekening zoveel mogelijk bij andere partijen te leggen’.
Maar uiteindelijk blijkt nu dat de gemeente Breda geen poot heeft om op te staan. „Aansprakelijk stellen is niet mogelijk omdat de termijnen daarvoor verlopen zijn. Beroep op andere wetgeving wordt niet kansrijk geacht”, aldus de burgemeester.
Doorzetten zou volgens Van der Velden leiden tot ‘een rechtsgang die alle partijen veel tijd en geld zou kosten’. Zo’n juridisch gevecht zonder einde ziet hij niet zitten.
Intussen ergeren steeds meer fracties in de gemeenteraad zich aan de gang van zaken.

De irritatie spitst zich toe op twee punten. Ten eerste: ‘Waarom duurt het zo lang voordat de burgemeester een antwoord geeft op de vraag: ‘Waarom betalen aannemer en architect niet mee aan het wegwerken van de schade?’
Ten tweede: ‘Het is in tijden van crisis aan de bewoners van Breda niet uit te leggen dat er miljoenen euro’s worden uitgegeven aan de gevel van een brandweerkazerne’.
PvdA-raadslid Frans Szablewski heeft al laten weten dat hij morgen een motie in stemming brengt om dit te voorkomen.

PvdA-raadslid Szablewski vindt dat het opknappen van de gevel van de brandweerkazerne niet moet uitdraaien op een kostenpost van in totaal 2,4 miljoen. Hij wil ‘geen dure keramische tegels met ook nog eens een geavanceerd en dus meestal duur bevestigingssysteem’. „Een sober en doelmatig herstel, waardoor de herstelkosten omlaag gaan”, dat is wat Szablewski wil. „En als architect Neutelings het daar niet mee eens is, dan moet hij maar mee betalen.”
Alle moeite van meer dan twee jaar onderhandelen lijkt nu grotendeels voor niets te zijn geweest, op 100.000 euro en een gratis advies na. Die slotsom komt niet onverwacht. Het hele proces is van begin af aan geteisterd door tegenvallers. Het meest opvallend was dat burgemeester Van der Velden dit voorjaar te biecht moest bij de gemeenteraad, met de mededeling dat een aantal belangrijke documenten in het gemeentearchief zoek was geraakt.
Wat nu duidelijk wordt, is dat het contract dat Breda eind jaren negentig heeft getekend alles behalve waterdicht was. Het lijkt erop dat in het bouwcontract in ieder geval geen deugdelijke clausule opgenomen is waarin staat wie opdraait voor de kosten, in het geval dat bijvoorbeeld de gevel langzaam maar zeker begint in te storten.
Over dat contract zei wethouder Alfred Arbouw van Ruimtelijke Ontwikkeling tijdens een commissievergadering gisteravond enigszins cryptisch: „We hebben alles goed afgesproken. Maar dan moet je er dáárna wel verstandig mee omgaan.”
Patrick Ernst (VVD-fractievoorzitter) heeft het vermoeden ‘dat het contract niet klopt’. Ook is hij verbaasd dat Breda zo goed als alleen opdraait ‘voor de volle mep’. Ernst: „Als je iets koopt dat zo kort meegaat, dan verwacht je als klant toch een vergoeding.”

  1. Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineerden
    PREMIUM

    Wie wint de Bruidsfoto Award 2019? Dit zijn de 4 West-Brabantse genomineer­den

    OOSTERHOUT/ZUNDERT/NOORDHOEK/KLUNDERT - Bruidsreportages altijd van hetzelfde laken een pak? In elk geval niet bij de vier West-Brabantse fotografen die genomineerd zijn voor de Bruidsfoto Award 2019. Dat zijn Arjan van der Plaat (The Wedding Story) uit Noordhoek, Malou Evers uit Zundert, Moniek van Gils uit Klundert en Eva Schweizer (Vintage Fotografie) uit Oosterhout. Bij elke trouwpartij proberen zij dat ene speciale moment te vangen. Aan de hand van zes trefwoorden vertellen zij hoe zij hun werk beleven.

In samenwerking met indebuurt Breda