PUBLICATIE ZATERDAG 7 JAN
Het Bredase trauma
van‘De Vlucht’

‘De Vlucht’, het is een begrip in Breda. Het staat voor het trauma dat de beroerd georganiseerde evacuatie van vijftigduizend inwoners op 12 mei 1940 de stad heeft opgeleverd. Reden voor de massale ontruiming was de angst dat de stad knel zou komen te zitten tussen invallende Duitsers en uit het zuiden oprukkende Franse troepen.

Het is een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Breda. Niet omdat de stad zwaar wordt getroffen door het oorlogsgeweld. Integendeel, de schade valt in verhouding erg mee. Het zijn de 104 Bredanaars die tijdens hun vlucht omkomen die worden betreurd.

Een deel van Bredanaars komt terecht in de mensenzee die voor de aanstormende Duitsers wegvlucht, de Grand Exode. De Blitzkrieg jaagt sommige van hen op tot Zuid-Frankrijk en Spanje. Het merendeel van de vluchtelingen komt berooid en ellendig aan en doet wanhopig een beroep op Nederlandse diplomaten die daar te vinden zijn.

Zodoende komen ze terecht bij het Nederlandse consulaat in Montauban. In normale tijden komt daar wel eens een toerist aanwaaien, maar na het begin van de Tweede Wereldoorlog zwelt de stroom aan. De consul, Adrien Mezger, wordt overstelpt met hulpvragen.

Al die verzoeken zijn terecht gekomen in het archief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Op 1 januari van dit jaar zijn al die documenten aan de openbaarheid vrijgegeven. Daarmee komt er weer wat meer zicht op de problemen waarmee de Nederlandse vluchtelingen in die spannende tijd te maken kregen.

In samenwerking met indebuurt Breda