Project Mazzelkontjes: ‘Jongens plassen meer naar voren’

BREDA - De gemeente Breda begint 10 mei met het project Mazzelkontjes. Een pilot met wasbare luiers. Dit scheelt honderden kilo’s restafval, want een kind verbruikt 260 kilo luierafval per jaar. Voordeel voor huishoudens is 500 euro per kind.  

Met zakken vol poep over straat lopen. Dat is een gevolg van het omgekeerd inzamelen van afval van de gemeente Breda. Papier, glas en gft wordt nog wel opgehaald. Maar restafval moeten inwoners zelf naar ondergrondse containers brengen. En dus ook de gebruikte luiers. Uit onderzoek blijk dat je gemiddeld 260 kilo aan luierafval per kind per jaar hebt. Wasbare luiers zijn de oplossing volgens Milieu Centraal. Zij bedachten het project Mazzelkontjes en Breda is de eerste gemeente die hieraan meedoet.

Volledig scherm
Het pakket op de voorgrond met daarachter vlnr Marsha Leinweber, Corinne Oomes en Roniet van Bakel - van Bergen met Ovie. Foto René Schotanus/Pix4Profs © René Schotanus

"Sinds het nieuwe inzamelen denken we na over een vervangend systeem voor luierafval”, vertelt Corinne Oomes. Zij werkt als medewerkster voorlichting en educatie voor de gemeente Breda en begeleidt de pilot. "We zitten nog in de opstartfase. Op 10 mei is de eerste bijeenkomst. Dan komen de veertig deelnemers bij elkaar voor de uitleg. Dit wordt gedaan door het bedrijf Kaatje Katoen.”

Volledig scherm
Proefpakket van Kaatje Katoen © Cobine van der Louw

Roniet van Bakel- van Bergen (22) uit Breda begint volgende week al met de wasbare luiers. Zij kan dan tijdens de eerste bijeenkomst haar ervaringen delen met de startende groep. "Het pakket ziet er compleet uit. Aan alles is gedacht. Zo zitten er romperverlengers bij. Deze luiers zijn wat dikker en anders krijg je je rompertjes niet meer dicht”, vertelt Roniet.

Volledig scherm
Baby Ovie van Bergen uit Breda © Cobine van der Louw

Baby Ovie van Bergen vindt het allemaal wel prima en lacht vrolijk naar verloskundige Marsha Leinweber (28) uit Breda. Zij begeleidt de pilotgroep. "De proefpersonen kunnen vragen stellen via een besloten Facebookgroep. Zo hoeven ze niet te wachten tot contactmomenten.”

Het pakket bestaat uit 18 wasbare luiers, 6 overbroekjes, wasbare billendoekjes, lotion, wasemmer, twee waszakken en een rol inlegvelletjes. Leinweber: "Het inlegvelletje met de ontlasting gooi je weg. De luier met inlegger doe je in de waszak en deze kan vervolgens in de wasmachine. Deze blijft schoon en ruikt niet. Je kan erna gewoon je witte was wassen.”

Het omdoen van de luier ziet er makkelijk uit. Leinweber: "Als het buitenbroekje goed sluit, zit de luier goed. De inlegger kun je bij een jongen eventueel dubbelvouwen aan de voorkant. Die plassen meer naar voren.”

Vooralsnog is het enige nadeel dat de wasbare luiers wat dikker zijn. Je moet rekening houden met het kopen van kleding. Net een maatje meer. "Geen probleem. Kleding heb ik genoeg”, grapt Roniet.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda