Ron Ligtenberg en hond Candor pakken een ‘boef’.
Volledig scherm
Ron Ligtenberg en hond Candor pakken een ‘boef’. © Archieffoto BN DeStem

Procedure hondentrainingscentrum in Breda moet over

DEN HAAG/BREDA - De gemeente Breda heeft de procedure voor de vestiging van een hondentrainingscentrum aan de Overaseweg verkeerd aangepakt. Dit bleek deze week bij de Raad van State. ,,Een flinke domper”, reageerde de Sprundelse hondentrainer Ron Ligtenberg na de rechtszitting in Den Haag.

Ligtenberg is al anderhalf jaar bezig om een centrum voor detectiehonden van de grond te krijgen aan de Overaseweg. Hij wil er tien politie- en douanehonden gaan trainen en er ook gaan wonen.

De gemeente Breda wilde meewerken aan het initiatief van de Sprundelaar en maakte er speciaal een bestemmingsplan voor. 

Bezwaar van buren

De overburen maken daar bezwaar tegen. Ze zijn bang voor geluidsoverlast en verkeershinder van het hondenbedrijf.

Dinsdag stuurden ze een advocaat naar de Raad van State. Die vertelde dat haar cliënten hun perceel aan de Overaseweg inmiddels hebben verkocht maar dat hun koper, een inwoner van Chaam, de zaak tegen het hondencentrum wil doorzetten. 

Quote

Ik zeg niet dat het hondencen­trum er niet kan komen, maar niet met dit bestem­mings­plan

Lex Michiels, bestuursrechter

De zaak heeft extra gewicht omdat de verkopers een extra woning willen maken van de Vlaamse schuur op het perceel. Die schuur staat straks in de hindercirkel van het hondentrainingscentrum en dan kunnen ze de extra woning wel vergeten.

Streep door bestemmingsplan

Bestuursrechter Lex Michiels gaat vermoedelijk door het bestemmingsplan een streep zetten. Dat komt omdat de gemeente het bouwvlak van het perceel dat Ligtenberg wil kopen heeft verschoven. Breda deed dat om wat minder geluid te hebben van de A16 en de hsl. 

De provinciale verordening laat het verschuiven van een bouwperceel echter niet zomaar toe. ,,Ik zeg niet dat het hondencentrum er niet kan komen, maar niet met dit bestemmingsplan”, zei Michiels.

Uitspraak binnen twee weken.

In samenwerking met indebuurt Breda