Volledig scherm
De herinrichting van de Markt is bijna afgerond. Henk Schoot (geheel rechts) en andere leden van CV De Zwoertjes hebben ook de waterpomp weer teruggeplaatst. © Pix4Profs-Ron Magielse

Prinsenbeek heeft z'n waterpomp terug - maar pompen doet-ie nog altijd niet

PRINSENBEEK - De Beekse Markt moest het een half jaar stellen zonder de kenmerkende waterpomp. Gisteren is de opgelapte tap teruggeplaatst. Op een nieuwe plek, op een nieuw plein.

Dit voorjaar ging de Markt van Prinsenbeek op de schop, waardoor de waterpomp tijdelijk moest wijken. Een uitgelezen moment om de kraan weer eens goed onder handen te nemen, meenden de verantwoordelijke carnavalsclubs De Zwoertjes en De Atoompjes. ,,Hier en daar is hij gerepareerd en schoongemaakt. Ook zijn de opgedrukte letters weer verguld, en is het binnenwerk vernieuwd”, somt Henk Schoot van De Zwoertjes de werkzaamheden op.

Drooglegging van de pomp

Zijn vereniging schonk in 1975 onder Prins Joop X de nieuwe dorpspomp aan de Beekse Markt. Het betekende ook de geboorte van een nieuwe carnavalstraditie: de drooglegging van de pomp. Elk jaar in het weekend van de elfde van de elfde legt de prins zogenaamd de waterpomp droog. Op carnavalsdinsdag wordt-ie weer aangesloten. Als teken dat Boemeldonckers tijdens die periode geen water drinken, maar bier.

Maar pompen, dat lukt ook buiten het carnavalsseizoen niet. Het hengsel is vastgezet. ,,Omdat het geen drinkwater is”, verklaart Schoot. ,,En omdat het gevoelig is voor vandalisme.” En daarom: ,,Werkt de pomp maar twee keer per jaar.”

Quote

Het water is geen drinkwater, en de pomp is gevoelig voor vandalisme. Vandaar dat-ie vastzit

Henk Schoot, CV De Zwoertjes

In volle glorie

Omdat de herinrichting van de Markt bijna klaar is, was het moment daar om ook de sokkel met de kraan terug te plaatsen. Woensdag zijn de voorbereidende werkzaamheden daarvoor verricht, gisteren is de pomp in volle glorie hersteld. Niet op dezelfde plek als voor de herinrichting, maar een meter of twintig verderop. Prominenter in het zicht. ,,Ongeveer op de plek waar die oorspronkelijk stond, in 1975.”

Eén keer eerder werd de pomp gedemonteerd en hersteld. Dat was in 1996, nadat een brand in de naastgelegen kerststal voor flinke schade zorgde.

Nu de dorpspomp weer is opgeluisterd, kan-ie er weer flink wat jaren tegenaan, bezweert Schoot. ,,Hij wordt niet gebruikt, dus daar zal-ie niet aan slijten. Hopelijk houdt de jeugd de traditie van de dorpspomp in ere.”

In samenwerking met indebuurt Breda